"Nincs üresedés" a washingtoni nagyköveti poszton

Komoly indulatokat keltett londoni kormánykörökben a leendő amerikai elnök, Donald Trump azon felvetése, hogy Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ügyvezetője lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete. Trump ötletét kedden a Downing Street szóvivője, majd Boris Johnson brit külügyminiszter személyesen is visszautasította.

Trump Twitter-üzenetben fejtette ki azt a véleményét, hogy Farage “remekül” el tudná látni a nagyköveti feladatokat, és “sokan szeretnék”, ha a UKIP vezetője lenne Nagy-Britannia diplomáciai képviselője az Egyesült Államokban.

A londoni miniszterelnöki hivatal Trump felvetésére először rövid közleményben hangsúlyozta, hogy a washingtoni nagyköveti poszton “nincs üresedés”, és Nagy-Britanniának “kiváló nagykövete van” az amerikai fővárosban.

A Downing Street szóvivője napi részletes sajtótájékoztatóján ehhez hozzátette, hogy “a brit nagyköveteket alapelvszerűen mi nevezzük ki”. A miniszterelnökségi szóvivő megismételte, hogy Sir Kim Darroch személyében Nagy-Britanniának “kitűnő” washingtoni nagykövete van, aki csak januárban vette át a tisztséget, és a brit nagykövetek hagyományosan négy évig, vagy ennél is tovább teljesítenek szolgálatot állomáshelyükön.

Boris Johnson brit miniszterelnök kedd délután a londoni alsóházban felszólalva kijelentette: Nagy-Britanniának az amerikai fővárosban “első osztályú” nagykövete van, aki “nagyszerű kapcsolatépítési munkát végez” a jelenlegi és a következő amerikai kormány tagjaival egyaránt.

Johnson is kijelentette, hogy “nincs üresedés” a washingtoni brit nagyköveti poszton.

Sir Christopher Meyer, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, aki maga is szolgált washingtoni nagykövetként, a BBC rádiónak nyilatkozva “teljesen példátlannak” nevezte, hogy egy megválasztott amerikai elnök nyilvánosan megnevezze, kit szeretne brit nagykövetként Washingtonban látni.

Farage – akinek pártja a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő – a Breitbart nevű jobboldali amerikai hírportálon kedden megjelent írásában ugyanakkor maga is alig burkolt utalásokat tett arra, hogy London érdekeit szolgálná, ha ő képviselné Nagy-Britanniát az Egyesült Államokban. A UKIP vezetője közölte: minden tőle telhetőt szeretne megtenni azért, hogy hazája nemzeti érdekeit szolgálhassa, és megerősíthesse a brit kormány kapcsolatait a januárban hivatalba lépő “angolbarát” új amerikai kormánnyal.

Hozzátette: Trump csapatának több tagját évek óta ismeri, és “jó helyzetben” van ahhoz, hogy a következő elnök támogatását magáénak tudva segíthessen. “A világ megváltozott, és ideje, hogy a Downing Street is változzon” – fogalmazott Farage.  

Brit kormánykörökben jó ideje indulatokat szít Trump és Farage szoros személyes kapcsolata. A UKIP vezetője Trump elnökválasztási kampányának több rendezvényén is fellépett, és Londonban jelentős visszatetszéssel fogadták azt is, hogy Farage volt az első brit politikus, akit Trump megválasztása után személyesen fogadott. Komoly feltűnést keltett emellett, hogy választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna.

A brit kormány igyekszik visszaszerezni a diplomáciai kezdeményezést Farage-tól. Ennek jeleként – a Downing Street minapi bejelentése szerint – London “fontolóra vette”, hogy már jövőre, elnöki beiktatása után állami látogatásra hívja meg Trumpot.

Ez rendkívüli megtiszteltetés lenne, az állami látogatásra Londonba érkező külföldi államfők ugyanis – jóllehet a meghívandók listáját a kormány javaslata alapján állítják össze – hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, és ennek megfelelő pompával fogadják őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »