Nincs többé korlátlan tartózkodási engedély a migránsoknak

Nincs többé korlátlan tartózkodási engedély a migránsoknak

A svéd kormány is szigorít: többé nem adnak ki korlátlan tartózkodási engedélyt a migránsoknak. Aki menekültstátust kap, az is csak legfeljebb három évig maradhat. A skandináv államban a migrációs hullám kezdete óta megsokszorozódott az erőszakos bűncselekmények száma, de a hivatalos álláspont szerint a két dolog közt nincs összefüggés. A bevándorlást korábban támogató Svédország a múlt héten jelezte: ezer migránst juttatna vissza Magyarországra.

A svéd kormány több szigorítást is bevezetett, amelyek legfontosabbika a menekültek tartózkodásának időtartamára vonatkozik. „Akiknek védelemre volt szükségük, és Svédországba érkeztek, korábban egész életre szóló, állandó tartózkodási engedélyt kaptak. Ezt most megváltoztatták. Ezentúl egy és három évre szól az engedély a személy státusától függően” – jelentette be a svéd migrációs ügynökség szóvivője.

A mostani migrációs hullám csökkentését akarják azok is, akik évekkel korábban érkeztek Svédországba. „Itt lakom most, ez egy nagyon tiszta hely. De mostanra sokkal keményebb lett az élet, fel is gyújtották a házat, de később újjáépítettem” – panaszolta egy migránsoknak otthont adó telepen egy török állampolgár.

Az elmúlt nyolc évben egymilliónál több külföldi érkezett, és azóta megsokszorozódott az erőszakos bűncselekmények száma. A nemi erőszakok száma világviszonylatban is Svédországban a legmagasabb, közvetlenül Dél-Afrika után. Éjszakánként pedig számos autót felgyújtanak.

„A gyermekeim azt kérdezik, hogy mi történik. Miért lángolnak az autók? Miért üvöltöznek éjszakánként odakint? Miért hallatszik állandóan szirénazúgás?” – fogalmazott egy malmői férfi. Az év első felében 2027 autót gyújtottak fel. A legtöbb eset Stockholm és Malmö bevándorlók lakta negyedeiben történik, az utóbbi nagyvárosban az utóbbi hetekben napi három kocsi az átlag.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »