Nincs terv a Deutsche Bank megmentésére

A német pénzügyminisztérium közleményben cáfolta szerdán azt a sajtóhírt, miszerint a berlini kormány tervet készít a legnagyobb német kereskedelmi pénzintézet, a Deutsche Bank megmentésére. A pénzintézetet 14 milliárd dollárra büntette meg az amerikai igazságügyi minisztérium.

„A kormány nem készít elő mentőcsomagot. Megalapozatlanok az ilyen típusú találgatások” – szögezte le a pénzügyminisztérium.

A Die Zeit című német hetilap szerdán azt írta, hogy a kormány és az illetékes hatóságok mentőprogramot készítenek elő arra az esetre, ha a Deutsche Bank vészhelyzetbe kerülne, mert nem tudja előteremteni a szükséges pénzt jogi problémáinak rendezésére.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szeptember közepén indítványozta, hogy 14 milliárd dollárra (12,5 milliárd euró) büntessék meg a Deutsche Bankot, mert a jelzáloghitel-válság előtt fedezet nélküli kötvényeket forgalmazott az Egyesült Államokban.

Kedden Angela Merkel német kancellárnál is rákérdeztek újságírók, az állam valóban kisegíti-e a Deutsche Bankot azért, hogy teljesíteni tudja az amerikai követeléseket. Merkel kitérő választ adott. „Természetesen azt reméljük, még ha vannak is átmeneti nehézségek, végül pozitívan alakulnak a dolgok” – fogalmazott a kancellár.

John Cryan, a Deutsche Bank vezére kijelentette a Bild című német lapban szerdán megjelent interjúban: a nagybank nem fog sem állami mentőövet kérni, sem tőkét emelni az amerikai követelések miatt. A vezérigazgató kijelentette: nem igazak azok a hírek, miszerint tárgyalt volna Merkel kancellárral a Deutsche Bank megmentéséről. „Nem kértem támogatást a kancellártól” – mondta. Szavai szerint a Deutsche Bank bőven el van látva szabad likviditással.

A bankvezér elmondta: a tervek szerint halad a bank átalakítása, áramvonalasítása, amelynek keretében többek között megszüntetnek 9 ezer álláshelyet, és értékesítik egyik leányvállalatukat, a Postbankot. A Deutsche Bank szerdán bejelentette, eladja londoni székhelyű életbiztosítóját, az Abby Life Ltd-t. A vevő a brit Phoenix csoport, amely átszámítva 1,09 milliárd eurót fizet a német bank leányvállalatáért.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »