Nincs szüksége az EU-nak az alacsony minőségű ukrán tejtermékekre

Az ukrán tejtermékek magas antibiotikum tartalma miatt nem valószínű, hogy az idén EU-s exportra kerülnek – jelentette ki az Ukrán Fogyasztóvédelmi Egyesület vezérigazgatója, Olekszij Dorosenko az UNN hírügynökségnek adott interjújában.

„Ez egyszerűen szörnyű és nagyon furcsa. Vannak kvótáink az ukrán tejtermékek vámkedvezményes EU-s exportjára, de sajnos ezek a termékek nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak. Ukrajna nem fog Európába tejet szállítani.” – húzta alá.

Szavai alapján ennek az lehet az oka, hogy az ukrán tejtermékek a megengedett értéken felül tartalmaznak antibiotikum származékokat.

„Mindenki tudja, hogy Ukrajnában a tejet felvegyítik Sokkal rosszabb, hogy antibiotikumokkal tápláljuk az állatokat, és ez az antibiotikum a tejben is megmarad.” – tette hozzá a szakértő.

Ezzel együtt Dorosenko úgy véli, hogy a teljes tejmennyiség minőségellenőrzését elvégezni képtelenség.

Korábban két ukrán tejfeldolgozó vállalat gyerekeknek szánt termékeiben is antibiotikum származékokat mutattak ki, a Jagotinszkij tejgyárnál (Яготинський молокозавод), és a Dnyepermenti Kombinátnál (Комбінат “Придніпровський”). 11 leellenőrzött mintából 4-ben antibiotikum jelenlétét mutatták ki, amely meghaladta a megengedett értéket. 

A vizsgálati minták átvizsgálását az antibiotikum szint megállapítása érdekében Ukrajna törvénye értelmében végezték el, amely szerint a gyermekek étkeztetésre szánt termékekben tilos olyan alapanyagokat használni, melyek hormonkészítményeket, antibiotikum származékokat, nehézfémeket, peszticideket és radionuklidokat, vagy pedig más, egészségre veszélyes anyagokat tartalmaznak, amelyek jelenléte nem felel meg az egészségügyi előírásoknak, vagy pedig jelenlétük meghaladja a megengedett értéket.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Európai Unió, tejtermékek, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, export, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »