Nincs pardon, felpörgött a vízparti rendrakás a Balatonnál

A tulajdonosok felszólítást kapnak és ha nem tesznek eleget a szabályoknak, indul az elbontás.

Galácz György polgármester lakossági fórumot tartott Balatonmáriafürdőn, ahol a vízügyi kirendeltség illetékeseivel arról adtak tájékoztatást, hogy elkezdték az engedély nélküli stégek, vízbejárók bontását a Somogy vármegyei településhez kapcsolódó partszakaszon – írja a sonline.hu.

A fórumon kiderült az is, hogy

a helyi 120 lejáróból maximum 21 kaphatna hivatalos engedélyt.

A balatonmáriafürdői képviselő-testület kezdeményezte a szakhatóságoknál a Balatonra merőleges 21 utcára a közösségi lejárók fennmaradását, melyek az önkormányzat szabályozási tervében nem szerepelnek, így azok szintén szabályellenesen működnek.

Hírdetés

A vízügyi igazgatóság részletesen elmagyarázta a lakossági fórumon, hogy az egyes esetekben milyen lehetőségek vannak a törvényes üzemeltetésre. Galácz György elmondása szerint

a Balatonmáriafürdőnél álló mintegy 200 stég csaknem 60 százalékának nincs engedélye.

Minden tulajdonos kap értesítést és ha nem az előírásoknak megfelelően járnak el, elbontják a stégeket. Ez több százezer forintba is kerülhet. Az említett 21 vízlejárón kívül az egyedi magánlejárók esetében a tulajdonosoknak kell elindítaniuk az engedélyeztetési eljárást.

Galácz György azt nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak, hogy 33 éve dolgozik a település élén alpolgármesterként, majd polgármesterként, de eddig egyetlen hatóság sem tett érdemi lépéseket az illegális stégek felszámolásáért, ezért azok nagyon elszaporodtak.

A polgármester szerint előfordult, hogy egyesek azért vettek meg jó pénzért kisebb telkeket a magántulajdonban lévő partszakaszból, hogy lejárhassanak a Balatonra és egy egész horgásztanyát üzemeltethessenek szabálytalanul.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »