Nincs nyugalom a Krím félszigeten

Újabb ukrán gyanúsított került előzetes letartóztatásba a Krímben, miután az orosz hatóságok néhány napja állítólag diverzáns akciókat hiúsítottak a félszigeten.

Terrorcselekmények előkészítésének vádjával egy második gyanúsítottat, Andrij Zahtyej krími lakost is előzetes letartóztatásba helyezett a Krím félszigeten egy helyi bíróság – közölte szombaton egy igazságügyi forrás.

Hivatalos bejelentés szerint az orosz hatóságok néhány napja ukrán diverzáns akciókat hiúsítottak meg a Krím félszigeten. Az Armjanszk városának közelében fekvő Szuvorovo település temetőjében vasárnapra virradóra rajtaütöttek egy diverzáns csoporton, amelynek feladata a félszigeti infrastruktúra elemeinek lerombolása lett volna. Az összecsapásban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik munkatársa életét vesztette, egy másik megsebesült. A helyszínen robbanóanyagokat, aknákat és öt teljes orosz egyenruhát foglaltak le.
Hétfőre virradóra pedig az orosz hatóságok szerint az egyik krími határátkelő közelében két öttagú csoport tett kísérletet a fegyveres áttörésre, amit Ukrajna területéről tank és páncélozott harcjármű tüze fedezett. A tűzharcban egy orosz katona elesett. Az incidensekkel kapcsolatban több embert őrizetbe vettek. Közülük a csoport koordinátorának tekintett Evhen Panovot pénteken két hónapra, szombaton pedig Andrij Zahtyejt egy hónap és 26 napra előzetes letartóztatásba helyezték.

Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy mindkét gyanúsított beismerő vallomást tett. Az orosz hatóságok szerint a diverzáns akciókat az ukrán védelmi minisztérium felderítési főosztálya szervezte. Az ukrán hatóságok tagadják az orosz vádakat, szerintük az állítólagos diverzáns akciók nem történtek meg.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Krím-félsziget, Oroszország, Ukrajna, ukrán-orosz viszony, orosz-ukrán konfliktus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »