Nincs helye a szemétnek: pert nyert a megyei tanács ellen a korondi lakos

Nincs helye a szemétnek: pert nyert a megyei tanács ellen a korondi lakos

Alapfokon pert nyert a Hargita megyei közgyűlés ellen a Hargita megyei törvényszéken a korondi Séra Zoltán, aki a településre tervezett hulladéktömörítő állomás helyszíne miatt fordult az igazságszolgáltatáshoz.

korondi szemet nov AB-3_b

Amint arról korábban beszámoltunk, a Hargita megye önkormányzatát és annak elnökét, Borboly Csabát perbe hívó Séra arra kérte az ítélőszéket, hogy semmisítse meg a projektnek az alperesek által kibocsátott építkezési engedélyét, mert azt lakóházához a legkevesebb 200 méter helyett alig 8 méterre tervezték.

A megyei tanács a kérés törvénytelenségét bizonyítandó, egy kifogással megtámadta Séra lakóháza építkezési engedélyének és településrendezési bizonylatának a törvényességét, és perbe hívta Korond községet és annak polgármesterét, Katona Mihályt. A csütörtöki ítéletben a törvényszék visszautasította az alperesek kifogását, és törvényesnek ismerte el a megtámadott dokumentumokat, Séra kérésének jóváhagyásával pedig semmissé nyilvánította a hulladéktömörítő állomás építkezési engedélyét, és elmarasztalta a megyei közgyűlést a perben támogató Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, valamint a Niliten Construcţii Kft.-t is.

A környezetvédelmi hatóság a létesítmény felépítésére kibocsátott környezetvédelmi engedély, az építkezési vállalat pedig az eddig elvégzett munkálatok védelme érdekében támogatta az alpereseket. A törvényszék az ügyvédi költségek, valamint a bélyegilleték megtérítése érdekében a megyei tanácsot és elnökét külön-külön 5025 lej kifizetésére kötelezte. Noha 15 napos határidőt szabott meg a fellebbezésre, Séra megnyugodott, hogy alapfokon úgy döntöttek: nem bontatják le a házát.

Az alapfokú határozatot nem kommentálják a megyei tanács illetékesei, ezzel együtt Egyed Árpád megyei főjegyző – az intézmény sajtószolgálatának közleményében – tudatja, hogy „a perek mellett Hargita Megye Tanácsának, kizárólag törvényesen, a Korond község által kijelölt új helyszínen a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási projektjéből meg kell valósítania a szelektív hulladékgyűjtő és -átrakóállomást, élve a vissza nem térítendő finanszírozás nyújtotta lehetőséggel”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »