NGM: hatalmas államháztartási többlet szeptemberben

Szeptemberben 271,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, a kilenc havi hiány 2,4 milliárd forintra csökkent, amely másfél évtizedes rekordnak számít. Erre tekintettel a kormány a GDP 2,0 százalékáról 1,7 százalékára csökkentette az idei uniós módszertan szerinti hiánycélt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az első kilenc hónapban a központi költségvetés 95,5 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak. Tavaly a január-szeptemberi halmozott hiány 954,6 milliárd forintot tett ki.

Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szeptember végén eljuttatott EDP-jelentésében a kormány erre az évre a tavaszi prognózisnál 104 milliárddal alacsonyabb, 599,7 milliárdos idei hiánycélt jelentett. A tárca szerint a módosított hiánycél maximálisan összhangban van a reálgazdasági és az államháztartási folyamatokkal, így annak elérése teljesíthető.

Szeptemberben a központi alrendszer (államháztartás az önkormányzatok nélkül) többlete 271,6 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 39,7 milliárd forint hiány volt.

A 2015-ös és az idei év január-szeptemberi időszaka közötti eltérést az NGM azzal magyarázza, hogy amíg tavaly a költségvetés maximálisan teljesítette a kedvezményezettek felé az uniós kifizetéseket, ezeket az Európai Unió a nemzeti büdzsének most téríti meg.

Az idei magasabb bevételeknek és alacsonyabb kiadásoknak köszönhetően rendkívül stabil az államháztartás helyzete. Ez volt az egyik legfőbb indoka annak, hogy a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítőknél Magyarország hivatalosan ismét befektetésre ajánlott kategóriába került, ahogy azt a piaci szereplők véleménye már régen igazolta – hangsúlyozta az NGM.

Jelentéséhez a minisztérium hozzáfűzte, hogy hónapról-hónapra kedvezően alakul a gazdaság helyzetét jellemző minden mutató. Amellett, hogy másfél évtizedes mélyponton az államháztartás hiánya, csökken az államadósság, az uniós átlagot meghaladja a gazdasági növekedés, történelmi mélységben a munkanélküliség, miközben a bérek is folyamatosan emelkednek, és a kedvező inflációs környezetben megőrzik vásárlóerejüket – sorolták. Mindez érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez, ezáltal a költségvetés bevételeinek fenntartásához.

Az államháztartást továbbra is fegyelmezett gazdálkodás jellemzi hangsúlyozta az NGM.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »