Nézőpont: minden közvélemény-kutatónál hozná a Fidesz a 2014-es eredményét

Nézőpont: minden közvélemény-kutatónál hozná a Fidesz a 2014-es eredményét

A Nézőpont Intézet összegzése szerint a májusi közvélemény-kutatások alapján is elmondható, hogy a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt szereznének egy most vasárnapi voksoláson.

A kormánylap Magyar Idők számára készült – az MTI-hez szombaton eljuttatott – összegzés szerint a májusban publikáló közvélemény-kutató intézetek (Nézőpont Intézet, Závecz Research, Republikon Intézet, Iránytű Intézet) felmérései abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb – tehát a 2014-es listás eredménnyel lényegében azonos – a kormánypártok támogatottsága.

Emlékeztettek arra, áprilisban a Republikon Intézet, a Medián és a Tárki is bőven a 2014-es választásnál jobb listás eredményt becsült a Fidesz-KDNP szövetségnek (53, 50, illetve 47 százalék).

A közlemény szerint a pártversenyt immár tíz éve vezető kormánypártok, és a pártverseny – kutatócégenként eltérő – második helyezettje közti különbség ráadásul minden intézet esetében igen jelentős, legalább 10 százalékpont.

Az intézetek adataiban eltérés mindössze abban mutatkozik meg – írják -, hogy a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményét hogyan mérik. Jelenleg a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok) legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutatócégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »