Neves személyiségek nyílt levélben tiltakoznak az egyházak tétlensége miatt

Neves személyiségek nyílt levélben kritizálják az Szlovák Püspöki Konferenciát, az evangélikus egyházat és az Egyházak Ökumenikus Tanácsát, mert míg korábban hallatták hangjukat társadalmi ügyeket illetően, most hallgatnak.

 

A Szlovákiában lévő egyházak is felelősek azért, hogy a parlamentbe szélsőséges párt is bekerült, aki gyűlöletkeltő retorikáját keresztény palástba öltözteti – áll a levélben. A nyílt állásfoglalást több neves egyházi és világi személyiség is aláírta.

 

A levél Marian Kotleba és pártja, az ĽSNS választási sikerére reagál, aláíróinak nagy része aggodalmát fejezte ki, amiért az egyházak tartózkodnak attól, hogy elítéljék a keresztény hit szélsőséges nézetek igazolására való felhasználását.

 

„Ezért sikerült megszólítaniuk több konzervatív érzületű hívő választót.” – olvasható a levélben, amely kiemeli, hogy az egyházak képviselői csak csendben nézték, ahogy az egyházi környezetben egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az ĽSNS.

 

A levél aláírói között szerepelnek evangélikus teológusok, Ondrej Prostredník, František Ábel és Michal Havran, Miroslav Kocúr teológus , Daniel Pastirčák, Andrej Bán fényképész és publicista, Michal Vašečka szociológus, Štefan Hríb publicista a Fedor Blačšák filozófus és mások.

 

„Azt kérdezzük, hogy a katolikus és evangélikus püspökök és más egyházak képviselői miért nem tartották állásfoglalásra érdemlegesnek a választások előtt egy olyan fasiszta és rasszista világnézettel rendelkező párt indulását, amelynek képviselői a hitleri Németországra és az első szlovák államra hivatkoznak, akik fasiszta egyenruhát hordanak, akik tagadják a holokausztot, akik a második világháborúról szóló kiállítás miatt feljelentést tesznek cionista propagáció vádjával, akik más nemzetiségűek elleni gyűlöletkeltésre alapozzák politikájukat, akik ezen nézetek terjesztésére a keresztény retorikát használják, és akiknek a szlovák parlamentbe való jutása riasztó realitássá vált.“ – olvasható a levélben.

 

Az aláírók szerint az egyházak akkor is hibáztak, mikor nem reagáltak arra az esetre, mikor három katolikus pap nyilvánosan állást foglalt az ĽSNS mellett.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »