Neveljünk erdőt! – Erdőpusztulás után nem csak a sérült fákat kell kivágni

Neveljünk erdőt! – Erdőpusztulás után nem csak a sérült fákat kell kivágni

Az erdőnevelés rejtelmeibe engedett bekukkantani Csákány László, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke, aki terepen is megmutatta, milyen munkálatok folynak egy most még kopasz hegyoldalon. Mindezt annak apropóján, hogy az erdők hónapjában vagyunk, és hogy a Mihai Eminescu Trust Alapítvány támogatásával újraerdősítik a 2014. decemberi ónos eső nyomán, a jég súlya által megcsonkított, majd kitermelt erdőrészeket.

Az említett alapítvány hagyományos erdélyi faluközösségek, de természeti értékeink megmentése ügyében is sokat tett már, Hargita megyében például nagy, erdőtüzek által elpusztított területeken segítette az újrafásítást. A közbirtokosságok pályázat útján nyerhették meg a támogatást, megyénkből a kőröspataki közbirtokosság, illetve a szemerjai református egyház pályázott sikeresen.

– Nem kell azonnal felháborodott kommentekkel kísért képeket feltölteni a közösségi oldalra az „aljas fatolvajokról” – fogalmazott Csákány. – Azokban az esetekben, ahol a fák – többnyire fenyők – 20–30%-a letört a jégtől, nemcsak a sérült egyedeket kell kivágnunk, hanem a megmaradó lombhullatókat is, mert ezek is veszélyeztetettebbek lesznek, ha nincs megfelelő lombkorona-záródás. Ilyenkor keletkeznek a csupasz foltok, amelyeket azonban szakszerűen újraerdősítünk.

Egy ilyen, folyamatban levő munkálatot vettünk szemügyre a Nádas nevű részen, a tanács erdejében, ahol már néhány száz félméteres bükk-, jegenyefenyő-, tölgy-, hárs- és vadcseresznye-csemete áll glédában ültetve. A Mihai Eminescu-alapítvány, amely a 2 hektáros felületre 18 ezer csemetét ad, még 5 évig felügyeli a friss ültetvényt, ellenőrzi, hogy elvégezték-e az esedékes munkálatokat (kapálást, sarlózást). A közbirtokosság április 2-án nyílt napot tart, hogy bárki, aki szeretne valami maradandót tenni, és az erdőgondozás rejtelmeibe bepillantani, ezt megtehesse.

– Nem arról van szó, hogy önkéntesekkel szeretnénk elvégeztetni a ránk háruló munkát – mondta a közbirtokosság vezetője. – Csak szeretnénk jobban megismertetni az erdőt, és visszahozhatnánk eleink szép szokását, hogy elhunyt szeretteik, de nagy események emlékére, vagy csak úgy, a halálnak tromful, fát, erdőt ültettek, nevük így élte túl a századokat. Itt van nem messze például Papp Gyuláné erdeje…

A nyílt napra várják a Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelmi szakának tanulóit is fát ültetni, közreműködésükért cserébe nemcsak friss levegőt, tudományt és tokányt kapnak, hanem az alapítványtól egy laborfelszerelést is az iskola számára. Akik részt szeretnének venni az erdőültetésben, azok Csákány Lászlónál jelentkezhetnek a 0721.135.169-es telefonszámon.

Bodor Tünde
Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »