Netanjahu: Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról – megtudhattuk azt is, hogy a zsidó állam megoldás és nem pedig probléma

A Szíriával határos, stratégiai jelentőségű térség "örökre" a zsidó állam kezén marad – jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a fennsíkon tartott, ünnepélyes kormányülésen.

A kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen Netanjahu kétségét fejezte ki amiatt, hogy Szíria valaha is felépül-e az országot több mint öt éve sújtó pusztító "polgár"háborúból.

Az izraeli kormányfő a héten Genfben, az ENSZ égisze alatt folyó szíriai béketárgyalások újabb fordulójára utalva azt mondta, nem ellenzi a Szíria stabilizálására irányuló diplomáciai törekvéseket mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a zsidó állam biztonságát. Hozzátette, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszterrel lezajlott telefonbeszélgetésén ugyanezt hangsúlyozta.

Netanjahu vasárnap leszögezte, a határ nem fog változni, és itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött.

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt. A nemzetközi közösség nem ismerte el Tel-Aviv lépését. A szíriai lakosság viszont zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol a zsidó megszállók alapítottak új városokat.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. A békemegállapodás kulcsfontosságú feltételeként mindig az izraeli kivonulást tartották számon a szakértők.

A szíriai háború 2011-es kirobbanásával és a kaotikus állapotok kialakulásával párhuzamosan azonban egyre halványul az esélye annak, hogy Izrael feladja a Golánt.

"A körülöttünk lévő viharos térségben Izrael stabilizáló tényező, megoldás és nem probléma" – szögezte le az izraeli miniszterelnök.

A zsidó állam eddig tartózkodást színlelt, de múlt héten Netanjahu – első alkalommal a háború történetében – elismerte, hogy Izrael több alkalommal is csapást mért a Bassár el-Aszad törvényesen megválasztott szíriai elnökkel szövetséges Hezbollah síita szélsőséges csoportnak szánt fegyverszállítmányokra.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »