Netanjahu egymillió eurós illegális kampánytámogatást fogadott el a hírhedt csalótól

Netanjahu egymillió eurós illegális kampánytámogatást fogadott el a hírhedt csalótól

A francia bírók szerint bizonyítékok igazolják, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénzt kapott Arnaud Mimrantól, a francia médiában "az évszázad csalásának" nevezett ügy főszereplőjétől, noha az izraeli kormányfő tagadja a vádat – közölte honlapján csütörtökön a Háárec című újság.

Az izraeli főügyész egyelőre nem kezdte meg az állítólag egymillió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyének kivizsgálását. A ügy részletei egy párizsi törvényszéken hangzottak el, ahol a francia hatóságok azzal vádolták Arnaud Mimran franciaországi zsidó mágnást, hogy tucatnyi társával áfacsalás révén 282 millió euróval rövidítette meg a francia pénzügyminisztériumot.

A Párizsban elhangzottakból nem világos, hogy Mimran miféle kampányra adta a pénzt, de ha valóban volt ilyen pénzügyi támogatás, akkor ezzel mindenképpen megsértették a törvényeket, ugyanis Izraelben a parlamenti választások segítésére a jelöltek egy adományozóktól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el.

A Háárec szerint Aviháj Mendelblit főügyész még nem kérte ki a francia hatóságoktól az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, de jövő héten tanácskozik az ügyészség vezetőivel, ahol több, Netanjahuval kapcsolatos kérdésben is dönteniük kell.

Az izraeli rendőrség néhány napja zárta le a miniszterelnöki rezidencia pénzügyi szabálytalanságaival kapcsolatos nyomozását, és a kormányfő felesége, Sara Netanjahu elleni vádemelési javaslattal átadta eredményeit az ügyészségnek. Határozniuk kell, hogy valóban vádat emelnek -e a felsorakoztatott bizonyítékok alapján.

Az ügyészségnek döntenie kell, hogy nyomozást indíttat-e ezekkel a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban esetleges büntetőjogi vonatkozásaik miatt, és a Mendelblit főügyész várhatóan az "új" Mimran-ügyet is megvitatja az ügyészség vezetőivel.

A Háárec és a francia Mediapart című újság korábbi közös oknyomozó cikke szerint Mimran kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjahu család számára az Alpokban és a francia Riviérán, valamint kölcsönadta párizsi lakását a politikusnak, és elvitte egy neves bárba szórakozni.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »