Népünnepély Beregszászon

Hazaváró BeregFeszt

Joggal állíthatjuk, hogy az elmúlt hétvége a népünnepélyek jegyében telt Kárpátalja magyarok által lakott településein. Ezek közül is kiemelkedik a két helyszínen is zajló BeregFeszt, amely – napjaink szomorú aktualitásaira utalva – a hazaváró jelzőt kapta. A három napon át zajló programok bővelkedtek látványos elemekben, s igen sok nézőjük, illetve résztvevőjük akadt. A verőfényes őszi idő ideális feltételeket teremtett a szabadtéri programok megrendezéséhez.

Péntek délelőtt Beregszász központjában a Budapest parkkal szemközt, a főutcán felállított nagyszínpad környéke megtelt ünneplőkkel, akiket először Babják Zoltán polgármester köszöntött. A jobb élet reményében az utóbbi két-három évben több ezren hagyták el szülővárosukat, mondta a szónok, így Beregszász lakóinak száma a korábbi 26 ezerről 20 ezer alá csökkent. Reménykedjünk benne, hogy stabilizálódik az ország gazdasági helyzete, megszűnik a háborús konfliktus, s akkor sokan visszatérnek azok közül, akiket most messzire sodort az élet, hangsúlyozta Babják Zoltán. Aki külön köszönetet mondott Beregszász testvérvárosainak, illetve azok jelen levő képviselőinek azért a sokoldalú támogatásért, amelyet Beregszásznak nyújtottak. Hisz jórészt ezeknek az adományoknak köszönhetően sikerült a lakosság legelesettebb rétegeinek átvészelni a nehéz téli időszakot, javítani a város közvilágítását, ivóvízellátását stb.

Magyarország mindig megbízható partnere lesz Ukrajnának, s emellett továbbra sem feledkezik meg az itt élő magyarokról, hangsúlyozta köszöntőjében Grezsa István kormánybiztos. Az ünnep alkalmából üdvözölte a beregvidékieket Hennagyij Moszkal kormányzó és Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke. Mindketten éltették az ukrán-magyar barátságot, amely, mint mondták, kiállta az idők próbáját. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke nagy jelentőségűnek tartja, hogy nemrég létrejött a Tisza Európai Területi Társulás, melynek révén a jövőben Kárpátalja is eu-s forrásokhoz juthat hozzá. A megnyitó végén sor került annak a háromoldalú keretmegállapodásnak az aláírására, amely Kárpátalja valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jövő évi együttműködéséről szól.

Ezután a város iskolásainak színpompás felvonulása következett: a különböző kompozíciók a tanintézmények diákjainak és tanárainak nagyfokú kreativitásáról tanúskodtak. A színpad előtt elvonultak annak a kerékpáros túrának a résztvevői – az egyik csapat Kijevből, a másik Budapestről kerekezett le idáig –, amely Ukrajnának az Európai Unióhoz való gyorsabb közeledését szorgalmazza.

A város sétáló utcáján három napon át tartott a kirakodó vásár, ahol igen sok kézműves terméket – sajtot, mézet, füstölt halat, hentesárut, fából készült használati tárgyakat stb. – lehetett vásárolni. A lacikonyháknál és sörsátraknál pedig éhüket és szomjukat olthatták az arra járók.

A Barátság Stadion számos sportrendezvénynek – tenisztornának, kézilabda és kispályás labdarúgó mérkőzéseknek – adott otthont. Megválasztották Beregszász szépét, népszerű magyarországi és ukrajnai előadóművészek részvételével nagyszabású gálakoncertre került sor, melynek végén a nézők tűzijátékban gyönyörködhettek.

K. E.

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregFesztBeregszászKárpátaljakultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »