Népünnepély a szőlőhegyek tövében

Vígmuzsaly szüret táján

A régi fáma úgy tartja, hogy az ősz közeledtével a romtemplomáról és a tüzes bort adó szőlejéről híres Beregszász melletti községet a környékbeli települések lakói többnyire csak Vígmuzsalyként emlegették, mivel ilyenkor a hegyek felől nappal a szüretelők vidám éneke, estefelé pedig cigányzene hallatszott. Tavaly ezt a hagyományt elevenítette fel a KMKSZ helyi alapszervezete, idén pedig a sikerre való tekintettel ismét megrendezésre került a Nagymuzsalyi Víg-A-Dalom.

A szőlőindákkal és szőlőfürtökkel feldíszített szekéren a település utcáin a szüretet idéző dalokat énekelve népviseletbe öltözött ifjak vonultak, s hívták a népünnepélyre a falu lakóit a rendezvény helyszínére, a szőlővel borított Höő-dűlőben található üdülőövezetbe. Ahol a főszervező, Jakab Erika alapszervezeti elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Az ősz a hagyományos paraszti világban az egyre sokasodó betakarítási teendőkkel – lekvár – főzéssel, tengerihántással és természetesen a szürettel – a nagyszerű közösségi alkalmak időszaka. Kötelességünk, hogy ezeket a hagyományokat ápoljuk, továbbadjuk, hisz identitáserősítő, közösségmegtartó szerepük igazából fel se mérhetők, hangsúlyozta az elnök.

Faragó László beregszászi magyar konzul a szőlő, a bor, a mulatság hármas egysége köré építette fel beszédét, felhívta a figyelmet arra, hogy a szőlő az a növény, amely folyamatos gondozást igényel. Ez a felismerés végigvonul az egész Biblián, szimbolikus jelentést adva a ténynek: csak a folyamatos, kitartó munka hozhat igazán eredményt. 

Az ünnepi műsor első részében az őszről szóló versek, énekek hangzottak el. A szüreti motívum megjelent a helyi Tárogató leánycsoport, a mezőgecsei Kék Viola néptánccsoport, valamint a Kisbégányból érkezett Erzsébet tánccsoport által előadott táncokból. Nagy tetszést aratott az a jelenet, amelyet a kisbégányi fiatalok Csokonai Vitéz Mihály Óda a csikóbőrös kulacshoz c. verse alapján állítottak színpadra. De volt itt Ki mit tud? vetélkedő is, meg kvízjáték. S akinek kedve volt, az lovagolhatott is. Igen nagy érdeklődés mellett zajlott a szépségkirálynő megválasztása, amellyel ezúttal együtt járt a Szőlőskertek királynője megtisztelő cím is. Az i-re a pontot a Kárpát-medence szerte ismert együttes, a Kokas Banda koncertje tette fel. Az előadás végén a formáció két táncosa – ifj. Kokas Károly és Kokas Krisztina – táncházba invitálta a jelenlevőket. Akiket finom ételekkel – bográcsgulyással, töltött káposztával, fánkkal – kínáltak a szervezők. A jó hangulatú rendezvény utcabállal ért véget.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›NagymuzsalyCímkék: KárpátaljaNagymuzsalyUkrajnakultúrakárpátaljai magyarságszőlészetukrajnai hírekünnepségForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »