Népszerűnek bizonyult az Ünnepi Könyvhét

Népszerűnek bizonyult az Ünnepi Könyvhét

A szépirodalmi kategóriában Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című, az író rákos megbetegedését feldolgozó kötete bizonyult a legkelendőbb könyvnek a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren – mondta el az MTI-nek Keresztury Tibor, a hétfőn lezárult seregszemlét szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

konyvhet esterhazy mti_bEsterházy Péter

A visszajelzések alapján a prózakötetek között nagyon jól fogyott még Zoltán Gábor Orgia és Németh Gábor Egy mormota nyara című könyve a Kalligramtól, valamint Darvasi László Taligás és Závada Pál Egy piaci nap című regénye a Magvető kiadásában – ismertette Keresztury Tibor. Hangsúlyozta azt is: a lírakötetek között szokatlanul zajos sikert aratott Tóth Krisztina Világadapter (Magvető) és Térey János Őszi hadjárat (Jelenkor) című gyűjteményes verseskönyve.

Az erdélyi kiadók külön sátorban kínálták kiadványaikat a Vörösmarty téren. A Kriterion Könyvkiadó képviseletében Bágyoni Szabó István dedikálta nemrégiben megjelent, Erdélyi hármasoltár című trilógiáját. Közös standja volt a kolozsvári Koinónia Kiadónak – amely elsősorban friss gyermekkönyveivel képviseltette magát Budapesten – és a csíkszeredai Bookart Kiadónak, itt pénteken és szombaton dedikáltak erdélyi szerzők, többek közt Markó Béla költő, Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese, Zágoni Balázs író, Márton Evelin író, Balázs Imre József költő, irodalomtörténész. A marosvásárhelyi Mentor Kiadó Ady András Bogivilág című verseskötetét, valamint Tamás Kincső A csinált-patak állatkertje című novelláskötetét mutatta be, Demény Péter Apamozsár című esszékötetéről beszélt az érdeklődőknek.

A József Attila Kör is megjelentette idén egy kolozsvári szerző, Horváth Benji új verseskötetét Az amnézia útja címmel. Ezt a könyvhét kísérőrendezvényeként megszervezett JAK-piknik keretében mutatták be Nagy Kata Inkognitóablak című verseskönyvével együtt. Horváth Benji versei kolozsvári és budapesti helyszíneken „játszódnak”, hiszen a költő gyakorlatilag párhuzamosan él a két városban, így a hazátlanság, valamint a mindenhol otthonlevés kérdéseit is boncolgatja a kötetben, de azt is bevallotta, hogy nyolc évvel ezelőtt írt „zsengéket” is beválogatott a most megjelent anyagba.

A könyvhét legnépszerűbb eseménye egyébként a Vörösmarty teret teljesen megtöltő megnyitóünnepség volt, Esterházy Péter író és Dés László zenész közös szereplése becslések szerint mintegy hatezer embert vonzott – mondta el Keresztury Tibor. Hozzáfűzte: a súlyos betegséggel küzdő Esterházy Péter két alkalommal, csütörtökön és szombat délután is vállalkozott dedikálásra, mindkétszer sok százan álltak sorba, nem is juthatott mindenkire idő.

Az idei könyvhét két legnagyobb ellensége a futball-Európa-bajnokság és az időjárás volt, utóbbi pont a rendezvény hagyományosan legforgalmasabb időszakában, szombat délután fordult rosszra, valószínűleg jelentős kiesést okozva a kiadóknak – fogalmazott a MKKE igazgatója, aki szerint ugyancsak az eső számlájára írható, hogy a szombat esti Könyvek éjszakáján nem alakult ki a szokásos utcabáli hangulat. Keresztury Tibor elmondta: a hozzá érkezett, nem hivatalos visszajelzések alapján minden kiadó sikeresnek ítélte szereplését az idei könyvhéten. A rendezvényen 146 pavilonban 201 kiadó volt jelen, az első kiadású magyar kötetek száma pedig meghaladta a háromszázat.

Budapesten kívül Magyarország több mint 80 településén rendezték meg június 9-e és 13-a között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat. A kolozsvári „kísérőrendezvényt” idén korábbi időpontban, május közepén szervezték meg. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke és a Kossuth Kiadó igazgatója egyébként korábban az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta: a válságot követően az elmúlt két évben stabilizálódott a magyarországi könyvpiac, amelynek mintegy 300–500 ezer olyan állandó olvasója van, aki évente legalább egy könyvet elolvas. A magyar könyvszakma forgalma évente 46 milliárd forint, amelyből az ismeretterjesztő művek aránya 26 százalék, a szépirodalomé 25 százalék, és az elmúlt időszakban legtöbbet fejlődő gyermekirodalom részesedése is immáron több mint 20 százalék.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »