Népszavazás: újabb LMP-s „nem”

Népszavazás: újabb LMP-s „nem”

Egy újabb LMP-s, ezúttal a leginkább külpolitikai és uniós témákban megszólaló Ungár Péter tette egyértelművé: az október 2-ára kiírt kvótaellenes népszavazáson a válasz – legalábbis az övé – nemleges lesz. Meglátásait a brit Spiked online internetes magazinban megjelent terjedelmes cikkében fejtette ki.

Ungár Péter a Magyar Nemzet kérdésére a cikk kapcsán elmondta, hogy megpróbálta a népszavazási kérdést az aktuálpolitikai helyzettől, Orbán Viktor miniszterelnök érvelésétől függetlenül értelmezni. Véleménye szerint a kérdés valójában arról szól, hogy a magyar embereknek joguk van-e eldönteni, kikkel akarnak együtt élni.

Felvetette a hazai közbeszédben kevésbé érintett aspektust, a jóléti államban végbemenő esetleges változások kérdését. Érveléséből kiderül, hogy minél többen élnek egy adott országban, minél több a munkaképes bevándorló, annál alacsonyabbak lesznek a bérek, ráadásul többen lesznek azok, akik segélyért folyamodnak, akiknek a nyugdíját kell folyósítani, akik az egészségügyi ellátórendszerből részesülnek. Márpedig egy jóléti állam gerincét azok adják, akik adót fizetnek be, nekik pedig joguk van eldönteni, hogy ezekből a javakból kik részesülhetnek. Vagyis a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az LMP-s politikus – az Európai Uniót is kritizáló – írásában kitért a migráció kapcsán a tavaly nyáron a Keleti pályaudvaron történtekre is; arra, hogy a hírek arról szóltak akkor, sok bevándorló megtagadta a hatóságokkal való együttműködést. Véleménye szerint az állam ott megbukott, hiszen feladata az lenne, hogy ne káosz, hanem rend legyen az országban. E gondolatmenet kapcsán ugyancsak azt emelte ki: az államnak kell eldöntenie, hogy kit enged be a határain és kit nem.

Nemrég Szél Bernadett, az LMP társelnöke Tusványoson beszélt a referendumról. Ő azt mondta, a válasz az urna előtt a nem. A politikus emiatt baloldali véleményformálók össztüzébe került. Később egyértelművé tette, hogy a párt álláspontja szerint „ez meglehetősen cinkelt politikai tér, ez a népszavazási kezdeményezés úgymond Habony Árpádnak a boszorkánykonyhájában készült”. Az LMP a választókat felnőtt embernek tekinti, akik el tudják dönteni, hogy egy ilyen kezdeményezésben részt kívánnak-e venni vagy sem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »