Népszavazás, együttműködés, ügyintézés: Sajtótájékoztató a beregszászi konzulátuson

A magyar állampolgárok október 2-án népszavazáson nyilváníthatják ki akaratukat a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatosan. Az elmúlt hetekben több írás is foglalkozott a témával. A beregszászi külképviselet vezetői az utolsó napokban még egyszer fel szeretnék hívni a külhoni magyarok figyelmét, hogy a levélszavazatokat mindenki személyesen veheti át a konzulátuson szeptember 30-ig. Azt akár azonnal kitölthetik – természetesen nem a konzulátuson – és a kitöltött, zárt borítékba tett szavazatokat be is dobhatják a külképviseleten felállított urnába, illetve a népszavazás napján ugyanitt leadhatják azt. Az állandó magyarországi lakcímmel rendelkező külhoni magyarok, akik lekésték az átjelentkezés időpontját, szeptember 30. délután 16 óráig még átjelentkezhetnek valamelyik határ menti településre, akár elektronikus úton is.

Sajnos sokan késve próbáltak regisztrálni vagy átjelentkezni. Szalipszki Endre főkonzul és Mélykuti Ferenc vezető konzul arra is felhívták a figyelmet, hogy a külképviseleten folyamatosan lehet regisztrálni (és erre csak egyszer van szükség), a külképviseleti névjegyzékbe bejelentkezni, így a jövőben elkerülhetőek az ilyen bosszúságok. A konzulátusok ezekben a napokban hosszabbított nyitva tartással dolgoznak.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Magyarország külügyminisztériumának kulturális osztálya anyagi hozzájárulást biztosít a magyar történelmi évfordulók, kulturális programok megvalósítására Kárpátalján. A meglévő források hatékonyabb kihasználása érdekében a Beregszászi Magyar Konzulátus, a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola háromoldalú együttműködési szerződést ír alá a napokban az események eredményesebb megszervezése érdekében. Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója és Szalipszki Endre felvázolta az elképzeléseket. Mint mondták, az események között kiemelt helyen szerepel az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról való méltó megemlékezés. Az előzetes tervek szerint emléktáblák, ’56-os közterek avatására, kiállításokra, koncertekre, filmvetítésekre kerül majd sor. A megállapodással kapcsolatos részfeladatokat a következő napokban pontosítják a felek.

A konzulátus munkájáról szólva Mélykuti Ferenc elmondta, hogy tavaly soha nem látott méretű forgalmat bonyolítottak le, ami elsősorban az ukrán politikai-gazdasági helyzettel magyarázható. Radikális csökkenés ebben az évben sem következett be. A magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézések megnövekedése miatt a konzulátus mintegy kormányablakként is működik.
A biometrikus azonosítókkal kapcsolatosan a vezető konzul elmondta, hogy azokhoz az adatokat (ujjlenyomat, fénykép) csak első alkalommal kell levenni, így akinek lejárt a vízumja vagy a kishatárforgalmi engedélye, az új kérelmezésénél az ügyintézés sokkal gyorsabb.

kme

Rovatok: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: népszavazás, kvótareferendum, együttműködés, ügyintézés, Kárpátalja, kárpátaljai magyarság, Beregszászi Magyar Konzulátus, MagyarországForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »