Népszabadság, Rogán-helikopterezés – elszabadult a vita a parlamentben

Bekiabálásokig fajult a vita a parlamentben a napirend előtti hozzászólásoknál. A szocialisták szerint a kormány a korrupciót takarná el a Népszabadság elhallgattatásával, az LMP-s Sallai R. Benedek pedig a napilap utolsó sztorijával összefüggésben arra várt volna választ, hogy ki fizette a szállást Rogán Antal helikoptertúrás hétvégéjén a mándoki kastélyszállóban.

Újabb szeget vertek a sajtószabadság koporsójába – így kezdte felszólalását napirend előtt a Népszabadság megszüntetéséről Tóth Bertalan. A szocialisták frakcióvezetője azt hangoztatta: a kormánypárti korrupció eltakarásához ez nem lesz elég. „Senkinek ne legyen illúziója: ahol a közszolgálati média a Fidesz pártszócsöve; ahol a közpénzből felhizlalt fideszes oligarchiák felvásárolhatják a kormánytól független médiumokat, és az írásaik miatt bezárhatják; ahol munkájukat végző újságírókat tilthatnak ki a Parlamentből, ott sajtószabadságról nem beszélhetünk” – mondta Tóth Bertalan.

A kormány nem foglalkozik a médiapiaccal, és nem avatkozik be a tulajdonosi döntésekbe – ismételte meg a kormánypárti álláspontot a propagandaminisztérium államtitkára, akibe az ellenzék belefojtotta a szót. „Önök a sajtószabadságért hullatnak kövér könnyeket, de egy dologra azért válaszoljanak már: hogyha ennyire fontos a sajtószabadság, akkor hogy nevezhetik ki választmányi vezetőnek Barabás Jánost, aki az MSZMP Központi Bizottságának volt az egykori titkára és egyben a nyolcvanas évek agitprop vezetőinek egyike?” – kérdezte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

„Ebben a helikopterdemokráciában ott van Okoska, Törpojáca, van Sajtó- és Rezsilovag, van Nagyvezér, és van Bulibáró, mint megtudtuk” – fogalmazott Sallai R. Benedek. Az LMP képviselője a Népszabadság által megszellőztetett Rogán-féle helikoptertúrának járt utána. Az ellenzéki politikus arra várt választ, fizetett-e a mándoki kastélyszállóban töltött éjszakáért a celebesküvő után bulibáróként emlegetett Rogán Antal. Sallai R. Benedek azt mondta, hogy 420 millió forint közpénzből újították fel a szállót, amelynek tulajdonosa más vállalkozásain keresztül további milliárdokat nyert pályázatokon. „A ő vállalkozási érdekeltsége a World Transit Kft., illetve a Transit Speed Kft., amelyek együtt 13 nyertes pályázatot tudhatnak magukénak 2,1 milliárd közpénzzel csak az elmúlt időszakból, ő látta vendégül Rogán urat” – mondta az LMP-s politikus.

A helikopter nem a miniszter tulajdona, a magánélet védelme pedig a politikusokat is megilleti – válaszolta Rogán Antal helyettese, aki ezután inkább a nyereséges jegybankról, az emelkedő bérekről és a foglalkoztatásról beszélt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »