Neonáci karácsonyi reklámot füleltek le a rutinos rettegők – mindenhol Hitler és antiszemita számai

A karácsonyi készülődés rengeteg pluszfeladatot jelent az amúgy is túlpörgetett hétköznapokban. A szülőknek egyszerűen nincs idejük, energiájuk, és idegrendszerük arra, hogy még a gyerekekkel is foglalkozzanak. Pedig az ünnep épp attól lesz boldog, ha veszünk egy nagy levegőt, és egyszerűsítünk, hogy szánhassunk némi időt a meghitt együttlétre. Ebben lehet a segítségünkre egy szupermarketlánc. Erről szól a legnagyobb német üzlethálózat, az EDEKA karácsonyi reklámja. Érvényes gondolat, bár nem túl eredeti. A kisfilmet mégsem azért kezdték el ízekre szaggatni, mert unalmas lenne. Hanem azért, mert állítólag hemzseg a neonáci szimbólumoktól – írja a Hír24. Alább megjegyzéseinket leszámítva tartalmi változtatás nélkül közöljük az izgalmas leleplező cikket, amelyben a balliberális portál a Guardian rettegését próbálta meg kivonatolni.

Felfedeztél akár egyet is? Segítünk.  Az elején rögtön ott egy Volvo, aminek a rendszáma MU SS 420. Ebből az SS-t aligha kell magyarázni, de mellette a 420 is gyanús. Hitler április 20-án született, a szám ezért népszerű a szélsőjobbos szubkultúrában (korábban angolszász szimbólum volt, . Aztán látható a klipen egy másik, garázsban álló autó is. Ennek a rendszáma SO LL 3849. Ebből a 84 azt jelenti: „Heil Deutschland”, ahármas és a kilences szám együtt pedig az antiszemitizmus szimbóluma (a Guardian szerint a keresztény identitás jelképe is lehet, de az nem volt elég náci, a Hír24-nek még említés szintjén sem – a szerk.).


Szerencsére Sabine Bamberger-Stemmann átlátott a szitán

Ne gondoljuk, hogy ezek a hajuknál fogva előrángatott példák. Németországban nagyjából szabadon választhatók a rendszámok. A hatóságok néhány éve felfigyeltek már a tendenciára, hogy a szélsőséges nézeteket valló autótulajok ugyanezt a kódrendszert használják. Az olyan számokat, mint a 88 (jelentése: HH, vagyis Heil Hitler), a 18 (jelentése: AH, vagyis Adolf Hitler) vagy a 74 (az egyesült német ajkú nemzet, vagy állam szimbóluma) egy ideje már be is tiltották.

Az ügy komolyságát (sic!) jelzi, hogy a XIX. században alapított, a német piac 26 százalékát a kezében tartó EDEKA védekezni kényszerült. Közleményükben azt írják, a Volvo rendszámán a „muss” (muszáj) szót akarták megjeleníteni, ami passzol a reklám sztorijához.

Sabine Bamberger-Stemmann, a politikai közoktatásért felelős szövetségi hivatal igazgatója azonban csöppet sem elégedett a magyarázattal. „Nem hiszem, hogy minden csupa véletlen lenne, ahogy azt sokan gondolják. A szélsőjobboldali szimbólumok sokasága kizárja ezt. A reklám ráadásul egy újjobboldali értékekre épülő, idealisztikus világot jelenít meg” – mondja. (Ízlelgessük: a család, a gyermekek nevelése, a velük töltött idő, a karácsony már önmagában is újjobboldali értékek idealisztikus világát jelenti, még csak nem is a régiét. Egy szupermarketlánc reklámjában. Náci számok nélkül sem ez lett volna szegény Sabine kedvenc reklámja – a szerk.)

Jung von Matt, a reklámfilmet készítő hamburgi reklámügynökség vezetője eddig nem kommentálta az ügyet.

Itt véget is ér a cikk. Így esett, hogy a ravasz nácik megpróbálták átverni Németországot, de az éber antifák a kiszúrták a rendszámok között rejtőzködő szélsőségeseket. A legjobb bizonyíték a fertőre maga a reklámvideó, amelyet az üzletlánc máig nem távolított el a YouTube-csatornájáról. Íme:

(Kuruc.info – Hír24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »