Nemzetközi választási megfigyelőkre is szükség lehet Ausztriában

Nemzetközi választási megfigyelőkre az érett demokráciákban is szükség lehet, Ausztriában is logikus lenne ennek megfontolása – nyilatkozott a Der Standard című napilapnak Melanie Sully Ausztriában élő brit politológus, egy bécsi székhelyű politikai kutatóintézet vezetője.

A megismétlendő osztrák államfőválasztással kapcsolatban Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy – külügyminiszter kollégájával, Sebastian Kurzcal egyetértésben – meghívná az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőit azon körzetekbe, ahol szabálytalanságot észleltek.

A kezdeményezést azonban sokan ellenzik, és politikai elemzők szerint is rossz fényt vethet az országra.

Sully, aki egykor maga is az EBESZ választási megfigyelőjeként dolgozott, a lapnak arról beszélt, hogy februárban már készült EBESZ-jelentés az ausztriai helyzetről, a választási bizottságok, a minisztériumok, a média és a civil szféra meghallgatásával. Akkor azt állapították meg, hogy az EBESZ teljes bizalommal van a fennálló osztrák rendszer iránt. Néhány kifogást ugyanakkor emeltek, például a választási bizottság összeállításának átláthatóságát kritizálták, és bíráltak, hogy jellemzően pártdelegáltak foglalnak benne helyet. Továbbá kifogásolták azt is, hogy a bizottságokban nem kiegyenlített a nemek aránya. 

A Bécsben élő szakértő arról is beszélt, hogy az EBESZ csak akkor küld egy országba választási megfigyelőt, ha meghívást kap. Tájékoztatása szerint amennyiben EBESZ-megfigyelő érkezik az országba, az nem annak a jele, hogy a demokrácia nem működik, hanem hogy tájékozódni kell, hiszen “még az érett demokráciában is történhet valami”. 

Elmondása szerint a választási megfigyelők javaslatokat adnak és a következő vizsgálat alkalmával azt tekintik át, hogy az ország megvalósította-e azokat, a szervezet azonban szankciót nem ró ki. 

Sully kiemelte: az EBESZ-megfigyelők számára fontos, hogy a választás méltányosan, szabadon és átlátható módon menjen végbe, és a demokratikus játékszabályok minimuma érvényesüljön, különben a szervezet dolgozói el sem kezdik a munkát. 

A választási megfigyelők nemcsak a választás napját veszik figyelembe, hanem a körülményeket, a kampányhangulatot, a médiumokat, a jelöltek véleménynyilvánítási szabadságát, vannak-e antiszemita vagy rasszista hangok, vagy szerepel-e elég női jelölt a listán – mondta a politológus. 

Az osztrák alkotmánybíróság pénteken döntött úgy, hogy meg kell ismételni az elnökválasztás májusban tartott második fordulóját, mert az akkori szavazatszámlálások során több körzetben szabálytalanságokat követtek el, és ezek akár a végeredményt is befolyásolhatták. A bírák azt is jelezték, hogy testületüknek “nem szükségszerű megállapítania”, történt-e szándékos visszaélés.

Christian Kern osztrák kancellár hétfőn értésre adta, hogy nem támogatja belügyminiszterének javaslatát az EBESZ-megfigyelők meghívásáról. A Der Standardnak úgy fogalmazott: most Ausztria nemzetközi hírnevéről van szó. Aggodalomra adhat okot, ha külföldön hamis kép alakul ki Ausztriáról – szögezte le.

Heinz Fischer leköszönő államfő szintén nem tartja szükségesnek, hogy nemzetközi megfigyelők kövessék figyelemmel a szeptemberi megismételt elnökválasztást, továbbá Wolfgang Brandstetter néppárti igazságügyi miniszter sem támogatja Sobotka javaslatát.

Peter Jankowitsch korábbi külügyminiszter – akit a Kronen Zeitung című lap keresett meg – szintén úgy nyilatkozott, hibás döntésnek tartaná, ha Ausztriába választási megfigyelők érkeznének. E missziónak a kelet-európai fiatal demokráciák, az instabil latin-amerikai és afrikai országok számára van értelme – mutatott az egykori tárcavezető, és aggodalmát fejezte ki Ausztria nemzetközi megítélésével kapcsolatban is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »