Nemzetközi sajtó: felemás az eredmény

Az első nemzetközi sajtókommentárok a népszavazás részvételi arány miatt érvénytelenségét és a kötelező uniós betelepítési kvótákra adott nem szavazatok győzelmét emelik ki a vasárnap tartott kvótareferendum kimenetelével foglalkozó kommentárjaikban.

A Reuters brit hírügynökség azt írta, hogy a Fidesz vezető politikusai a nemek egyértelmű sikerére utalva győztesnek nyilvánították a kormányt a voksolás befejeződése után. Az érvénytelen népszavazás ugyanakkor a Reuters szerint csökkenteni fogja Orbán Viktor képességét arra, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre menekültpolitikájának megváltoztatása érdekében.

Az AFP francia hírügynökség úgy kommentálta az előzetes részvételi eredményeket, hogy a népszavazás „fél kudarcnak” bizonyult Orbán Viktor miniszterelnöknek, hiszen nem sikerült elegendő létszámú szavazót mozgósítania. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a kormányfő néhány napja már készül erre a forgatókönyvre, és folyamatosan hangoztatta, hogy az elsődleges fontosságú tényező nem a részvételi arány, hanem a nemmel válaszolók aránya.

Ezen a téren pedig nem kellett csalódnia, hiszen minden előrejelzés a kötelező uniós betelepítési kvóták elutasításának magas arányát mutatja – írta a hírügynökség kommentátora, aki szerint a nemek győzelme politikailag megerősíti a miniszterelnök pozícióját Magyarországon, Európában pedig azt a képet róla, hogy a bevándorlásellenes populista tábor vezetőjévé vált.

A dpa német hírügynökség azt írta, hogy a „pánikkeltő elemekkel tűzdelt masszív” kampány ellenére sem sikerült mozgósítani a szavazásra jogosultak több mint felét, Orbán Viktor miniszterelnökről azonban mindez lepereg. Számára a több mint hárommillió nem szavazat megbízást jelent a kötelező kvóták elleni küzdelem folytatására.

A hírügynökség írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangsúlyozta egy érvényes népszavazás jelentőségét a „brüsszeli bürokrácia elleni harcában”, vasárnap azonban némileg visszakozott, a kormányfő szenvtelenséget mutatva azt mondta: függetlenül a referendum érvényességétől, a népszavazásnak mindenképpen lesznek jogi következményei.

Összefoglalójában a dpa azt írta: Magyarország erős embere provokálja az Európai Unió vezetését. A hírügynökség szerint menekültellenes népszavazása nem hozott igazi sikert, Orbán Viktort azonban ez nem fogja megakadályozni abban, hogy továbbra is átkozza Brüsszelt, még akkor is, ha népszavazás előtti „hecckampány” intenzitását tekintve a vasárnapi eredmény inkább ösztövérnek tűnik a dpa szerint.

„Vajon éles vagy életlen Orbán kardja, amellyel a brüsszeli ‘nihilisták’ ellen harcol?” – vetette fel a kérdést a német hírügynökség. „Orbán számára vélhetően nem kérdéses: mivel több mint hárommillióan szavaztak az EU-kvóták ellen, a budapesti populista minden bizonnyal élesebbnek találja a kardját mint valaha” – írta a dpa.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy értékelte, hogy a referendum a küszöbértéket el nem érő részvételi arány miatt „visszaütött”.

A brit közmédia, a BBC tudósítója vasárnap este azt írta, hogy a kormány számára csalódást keltő, ha a referendum ekkora erőfeszítés és pénzráfordítás ellenére érvénytelennek bizonyul, maga a miniszterelnök pedig „gyengébbnek vagy akár nevetségesnek is tűnhet”.

A The Guardian című brit lap is arra helyezte a hangsúlyt, hogy Orbán Viktornak nem sikerült meggyőznie a szavazásra jogosultak szükséges 50 százalékát, hogy vegyen részt a voksoláson. Úgy vélte, ez negatívan hathat arra a folyamatra, amelyet a miniszterelnök maga igyekezett egyfajta EU-n belüli kulturális ellenforradalomként beállítani. A The Guardian is megjegyezte, hogy a szavazók túlnyomó többsége elutasította a kötelező uniós kvótákat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »