Nemzetközi lesz az egyik romániai NATO-dandár

Nemzetközivé teszik az egyik román NATO-dandárt – jelentette be a varsói NATO-csúcson Jens Stoltenberg, az észak-atlanti testület főtitkára.

Klaus Johannis államfő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, ez megerősíti, hogy Románia célkitűzései benne lesznek a varsói csúcs zárónyilatkozatában-

A további várható döntésekről szólva Stoltenberg kiemelte: a balti államokban és Lengyelországban létesítendő “előretolt jelenlét” keretében többnemzetiségű, négy zászlóaljból álló dandárt fognak állomásoztatni rotációs rendszerben. “Egyértelmű lesz, hogy bármelyik tagállam megtámadására az egész szövetség erői válaszolnak” – jelentette ki, aláhúzva a tervezett lépések védelmi jellegét.

Az észak-atlanti szövetség kétnapos csúcstalálkozóját 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg elnökletével rendezik. A magyar delegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Az értekezleten a katonai szövetség keleti és déli szomszédságában jelentkező fenyegetésekre adandó válaszokról döntenek. (mti, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »