Nemzetközi elismerés a marosvásárhelyi állatkertnek

Nemzetközi elismerés a marosvásárhelyi állatkertnek

Elsőként Romániából a marosvásárhelyi intézmény került fel az állatkertek világtérképére. Horațiu Gorea, az intézmény igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, mivel Románia nem szerepelt az állatkertek világtérképén, két évvel ezelőtt ellátogatott Marosvásárhelyre egy szakértő, aki a világ állatkertjeinek a rangsorolásával foglalkozik.

allatkert_somi_8_b

Hozzátette, a jó helyezésért számos kritériumnak meg kell felelniük a jelölteknek. Ezért a világtérképre kerülés nagy elismerést jelent, azonban tennivalók ezután is akadnak. A marosvásárhelyi állatkertet az 1960-as években alapították. A 40 hektáros területen jelenleg hozzávetőleg 500 állat él, amelyek 80 különböző őshonos és egzotikus fajokhoz tartoznak, a rájuk kíváncsiak száma pedig évente több mint kétszázezer személy. Az intézményt a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal tartja fenn, amely az utóbbi három év alatt európai uniós támogatásokból négymillió eurót fektetett a felújításába, infrastrukturális beruházások mellett állatokat is vásároltak.

Emellett két nemzetközi szakértőcsoport nyújtott szakmai felkészítést az állatkert dolgozóinak. Az egyik a The Shape of Enrichement INC, amely az elzárt körülmények között felnövő állatok gondozására szakosodott. Szakmai tanácsadást és felkészítést nyújtott a marosvásárhelyieknek az Állatkertek Európai Egyesülete is. Ráadásul utóbbi szervezettel együtt olyan eljárást sikerült életbe léptetnie az állatkertnek, amely először teszi lehetővé, hogy az oroszlánkölyköket családjuk nevelhesse. Ugyanis a több mint ötvenéves periódus alatt a nevelés kutyák feladata volt. A marosvásárhelyiek adományokat is kaptak: ezek segítségével az intézmény olyan állatokhoz jutott hozzá, amelyek ritkák a romániai állatkertekben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »