Nemzeti rock? Nem kell!

Nemzeti rock? Nem kell!

A Fidesz kultúrpolitikája a tűrt kategóriába száműzte a Vazul Vérét is.

Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának jobbikos elnöke hivatalában fogadta a Vazul Vére rockopera szerzőit és szereplőit, hogy személyesen is alkalma nyíljon megismerni őket, valamint az általuk megalkotott produkciót. A produkcióróljanuári cikkünkben már hírt adtunk, ezúttal pedig egy bemutatkozó beszélgetésre került sor a nemzeti néppárt szakpolitikusa és az alkotók között.

Ahogyan az alkotók ismertetőjükben írják: a színdarab I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel. A Magyar Királyság történetének ezt az – ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli – időszakát, hitelesen és politikailag semlegesen ábrázolja az elkészült zenés színpadi mű. A több, egymással párhuzamosan futó, izgalmas szálon vezetett cselekmény betekintést enged a trónért folytatott elkeseredett küzdelembe és a háttérben zajló fordulatokkal teli játszmák sorába. A történelmi források alapján megírt mű alkotói párhuzamot vonnak a magyarság jelenlegi és akkori helyzete között: sok-sok hasonlóság felfedezhető a mind a kül- mind a belpolitikában a 11. századihoz képest. 

A Dúró Dórával folytatott beszélgetés során szóba került, hogy vajon milyen lehetőségei vannak a Fidesz által uralt kultúra- és médiapiacon egy nemzeti érzelmű, magyar identitást erősítő produkciónak. Az alkotók elmondták: a darabot mostohagyermekként kezeli a mai magyar kultúra szinte minden szegmense: a 30 dalukból egyetlen egyet sem játszanak a közszolgálati- és a kereskedelmi rádiók, színpadi bemutatóra pedig csak ritkán hívják meg őket, neves színházban fellépniük pedig a jelenlegi rendszer keretei között szinte elképzelhetetlen. A Vazul Vére gárdája a Nemzeti Kulturális Alaphoz beadott pályázatokon egyetlen egy forint állami támogatást sem nyert el, céges támogatók híján az egész produkciót gyakorlatilag saját forrás és magánadományok, korhű segítségével hozták létre és állítják időnként színpadra. A fősodratú média esélyt sem ad a társulatnak arra, hogy a rockoperát a társadalom széles rétegei között megismertethessék. Sajnálatos módon tehát úgy tűnik: a Jobbik kormányra kerüléséig várni kell arra, hogy ez a történelmi rockopera a lehető legtöbbekhez eljuthasson.

Hírdetés

Dúró Dóra mint a parlament Kulturális Bizottságának elnöke, valamint a megbeszélésen szintén részt vevő Bencsik János, a Jobbik pesterzsébeti választókerületi elnöke is már több alkalommal szót emeltek a magyar rock, a magyar zenejátszás érdekében. Úgy vélik, tudatos döntés eredménye a nemzeti érzelmű darabok távol tartása a színházak világától, mint a zenei élettől. Orbán-kormány a hazafias érzelmű klubok, zenekarok, produkciók támogatása helyett inkább még a magyar rockélet kultikus helyét, a Petőfi Csarnokot is eltüntette a föld színéről. A Vazul Vére szerzői hozzátették ehhez, hogy bár az élő zene és zenészek megbecsültsége soha nem látott mélységekben van a mai Magyarországon, sajnos a közvélemény úgy gondolja, degeszre keresik magukat.

Visszatérve a Vazul Vérére: az Árpád-házi trónutódlás csatározásait bemutató alkotás egy trilógiának szánt mű első darabja, melynek folytatásai a Szent László király koráig dolgozzák majd fel hazánk történelmét. Jó szívvel ajánljuk olvasóinknak a Vazul Vére rockopera következő előadását, melyre 2017. július 18-án este kerül sor a Csillebérci Szabadtéri színházban. A társulat iránt érdeklődők pedig a www.vazulvere.hu oldalon ismerhetik meg részletesen a produkciót.

Szereposztás: 
Vazul – Molnár Péter „Stula” 
István – Ráduly Levente 
Levente – Schrott Péter 
Vata vezér – Kálmán György 
Torda – Jósa Tamás 
Hajnal – Dudás Ivett 
Solt – Vörösmarty Imre
Zerind táltos – Király Tibor 
Orseolo Péter – Juhász Attila
Mesélő – Szepesi Richárd

Sipos Richárd


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »