Nemzeti gyászt hirdettek Kubában

December negyedikén, Santiago de Cubában helyezik végső nyugalomra Fidel Castro volt kubai elnököt – jelentette be a kubai legfelső végrehajtó hatalom szombaton.

A testület a temetésig, december 4-éig tartó kilencnapos nemzeti gyászt hirdetett a kubai forradalom vezetőjének halála miatt.

Fidel Castro

Fidel Castro

Ez idő alatt félárbócra kell engedni a zászlókat, a rádióknak és a televízióknak “hazafias és történelmi” műsorokat kell sugározniuk. Nem tarthatók nyilvános rendezvények és előadások, noha szombat este például először lépett volna fel Kubában Plácido Domingo, a világhírű operaénekes.

Havanna, 1962. október 31. 1962. október 22-én John F. Kennedy amerikai elnök bejelentette, hogy - mivel a szovjetek közepes hatótávolságú rakétákat és kilövőállomásokat telepítettek Kubába - részleges tengeri blokádot rendelt el a szigetország ellen. Az amerikai katonai vezetők Kuba azonnali megtámadását javasolták, de Kennedy elnök a Hruscsov szovjet párt és állami vezetővel folytatandó tárgyalások mellett döntött. Október 25-én a pápa is békefelhívással fordult a három nemzethez. A válság október 27-én tetőzött. Végül kemény alkudozások után Hruscsov szovjet pártvezér október 28-án parancsot adott a kubai rakétabázisok leszerelésére. Az amerikai blokád november 20-án szűnt meg. A képen: Fidel Castro, kubai miniszterelnök, rádió-televíziós beszédét mondja a Kuba elleni legújabb amerikai agresszióról. MTI Fotó/C

Fidel Castro Havanna, 1962. október 31.

Az államtanács közleménye szerint a jövő héten, négy nap alatt gyászmenet halad végig az országon Fidel Castro hamvaival.

A menet szerdán Santiago de Cubából indul, és bejárja azt az utat – csak ellenkező irányban -, amelyet Castro tett meg a forradalom idején.

A Juventud Rebelde kubai napilap által 2016. február 14-én közreadott kép Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (b) és Fidel Castro volt kubai elnök találkozójáról Havannában. (MTI/EPA/Alex Castro/Juventud Rebelde)

2016. február 14-én közreadott kép Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája és Fidel Castro volt kubai elnök találkozójáról Havannában

Havannában a Forradalom terén – ahol Castro hatalmas tömegek előtt mondott beszédeket – nagygyűlést tartanak az elhunyt politikusra emlékezve.

A testület szerint minden kubai lehetőséget kap arra, hogy lerója kegyeletét az elhunyt előtt azzal, hogy hétfőn vagy kedden ellátja kézjegyével a kubai forradalomra tett ünnepélyes eskü szövegét.

Havanna, 2016. augusztus 14. A venezuelai elnöki hivatal által közreadott képen Fidel Castro volt kubai elnök (b2) az öccse, Raúl Castro jelenlegi kubai államfő (b), Nicolás Maduro venezuelai elnök (b3) és Maduro, felesége, Cilia Flores (b4) társaságában a havannai Karl Marx Színházban, ahol a 90. születésnapja alkalmából gálaműsort ad egy gyermek színjátszó társulat 2016. augusztus 13-án. (MTI/EPA/Venezuelai elnöki hivatal)

Fidel Castro volt kubai elnök, az öccse, Raúl Castro jelenlegi kubai államfő, Nicolás Maduro venezuelai elnök és Maduro, felesége, Cilia Flores társaságában a havannai Karl Marx Színházban, Fidel Castro 90. születésnapján 2016. augusztus 13-án

Fidel Castro helyi idő szerint péntek este halt meg életének kilencvenedik évében Havannában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »