Nemzeti gyásznapon temethetik el Anna királynét

Nemzeti gyásznapon temethetik el Anna királynét

Megtörténhet, hogy a kormány gyásznappá nyilvánítja Mihály román exkirály felesége, Anna Bourbon–Pármai hercegnő temetése napját, augusztus 13-át.

Majestatea-Sa-Regina-Ana-a-Romaniei_b

Nemzeti gyásznappá nyilváníthatja a kormány augusztus 13-át, Anna Bourbon–Pármai hercegnő, címzetes román királyné, Mihály román exkirály felesége temetésének napját. Liviu Iolu kormányszóvivő az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: a kabinet azt fontolgatja, hogy sürgősségi rendeletben nyilvánítsa gyásznappá a temetés napját.

A kormányszóvivő azt is közölte, hogy Dacian Cioloș miniszterelnök a halálhír nyilvánosságra kerülését követően telefonon nyilvánított részvétet a kabinet nevében Margit koronahercegnőnek.
Bár a hétfőn 92 éves korában, egy svájci klinikán elhunyt Anna 1948-ban, a király lemondása és a köztársaság kikiáltása után ment feleségül Mihályhoz, így sosem koronázták román királynévá, a királyi család közleménye szerint a román uralkodók hagyományos temetkezési helyén, Curtea de Argeșen, az új ortodox királyi székesegyházban helyezik örök nyugalomra.

A székesegyház alapkövét 2009-ben tették le, és augusztus 13-án avatják fel. Az új épületben tizenkét sírhelyet alakítottak ki a román királyi család tagjai számára. Egyébként a székesegyház elkészült ugyan, de csak rézben: az ortodox érsekség a felépítését vállalta el, míg a díszítő elemek kialakítás a királyi család feladata lesz.

A régi székesegyházat még Neagoe Basarab havasalföldi fejedelem építtette a 16. század elején, ebben temették el Románia első két királyát, I. Károlyt és Ferdinándot. 2003-ban Mihály király édesapja, a botrányairól hírhedt II. Károly földi maradványait is Curtea de Argeșre szállították, őt azonban egy külön kápolnában temették el.

Az uralkodó feleségének hamvait augusztus 9-én szállítják Romániába, és 10-én estig a Peleș kastélyban ravatalozzák fel. Ezt követően a bukaresti királyi palotába szállítják, ahol 11-én és 12-én róhatják le kegyeletüket mindazok, akik szeretnék. 13-án, szombaton délelőtt Bukarestben tartanak gyászszertartást, ezt követően szállítják át a koporsót Curtea de Argeșre, ahol délután három órakor kezdődik majd a temetési ceremónia.

A szertartás Bukarestben római katolikus, Curtea de Argeșen pedig ortodox szertartás szerint zajlik majd, mivel a René Bourbon–Pármai herceg és Margit dán királyi hercegnő frigyéből született Anna nem tért át az ortodox hitre. Ugyanakkor a házasság nyomán 12. Piusz pápa kiátkozta őt, mivel nem katolikus szertartás szerint zajlott az esküvő, és gyermekeit sem katolikusnak keresztelte. Ez utóbbit a román királyi család statútuma nem tette lehetővé. Athéni esküvőjén ennek nyomán szülei nem vehettek részt, ugyanakkor 1966-ban sikerült „békét kötni” a Vatikánnal, ennek nyomán 1966-ban Monacóban római katolikus szertartás keretében is egybekeltek.

Kérdéses, hogy Mihály király képes lesz-e részt venni a temetési szertartáson, mivel a 93 éves egykori uralkodót néhány hónappal ezelőtt leukémiával kórházban kezelték, és jelenleg svájci otthonában lábadozik. A királyi család ügyeit egy ideje már a legidősebb lány, Margit koronahercegnő viszi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »