Nemsokára kezdik a Petőfi Csarnok bontását

Nemsokára kezdik a Petőfi Csarnok bontását

Miután a Petőfi Csarnok eddigi bérlőivel sikerült megegyezni a kiköltözésről, a napokban lezárult a csarnok bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is, így rövidesen elindulhatnak a munkálatok – számolt be a helyszín csütörtöki sajtóbejárásán a beruházó Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Sághi Attila.

  Fotó: Marjai János / MTI  

Az építész elmondása szerint a Pecsa és szabadtéri színpada jelenleg 10 729 négyzetméteren terül el, az új múzeumépület azonban csak 9095 négyzetmétert, azaz a jelenleginél kisebb területet foglal majd el. A tervek szerint a bontáshoz a már meglévő, leburkolt utakat használják felvonulási útvonalként, az épületet 8-10 méteres védőtávolságban kerítik körbe. Az építkezés 71 fát érint, ezek közül 63-at a parkon belül átültetnek, Sághi Attila szerint 8 azonban olyan rossz állapotban van, hogy ez nem lehetséges, ám hangsúlyozta, azokat többszörösen pótolják majd. 

  Fotó: Marjai János / MTI  

Sághi Attila a bejáráson elmondta, a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló Új Nemzeti Galéria építése 2017 második felében kezdődhet. Ahogy azt korábban megírtuk, bár a Liget-projekt közleményei szerint az Új Nemzeti Galéria 2019-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, információink szerint azonban a budai Várból a Városligetbe költöző intézmény valódi nyitására tovább kell majd várnunk. Eddig ugyanis nem esett szó a múzeumi gyűjtemény költözéséről, mely akár három-négy évet is igénybe vehet, vélik egyes szakemberek. Vagyis ha a kivitelezési munkák 2017-ben valóban megindulnak, és az épület 2019-re el is készül, a gyűjtemény legkorábban akkor is csak 2022-ben kerülhet a falak közé teljes egészében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »