Németországi repülőteret és francia síparadicsomot is vesznek a kínaiak

MTI nyomán

A dpa hírügynökség értesülése szerint vasárnap szerződéssel pecsételték meg a Hahn repülőtér eladását egy meg nem nevezett kínai befektetőnek. Franciaországban pedig síparadicsomokban szerezhetnek tulajdonrészt.

Az adásvétel lezárásához még politikai jóváhagyás is szükséges, ami minden bizonnyal meg is lesz. Rajna-vidék-Pfalz tartományban a képviselőháznak kell beleegyezését adnia a privatizációhoz, Hessen tartományban pedig a kormány mellett a tartományi parlament költségvetési bizottságának. Rajna-vidék-Pfalz belügyminisztere hétfőre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen  valószínűleg a részesedés eladását fogják bejelenteni.

A repülőtér 82,5 százaléka Rajna-vidék-Pfalz tartomány, a fennmaradó 17,5 százaléka pedig Hessen tartomány birtokában van. A hesseni tartományi pénzügyminisztérium szóvivője hírügynökségi megkeresésre közölte, hogy a részesedés eladásáról még folynak a tárgyalások, de már a végső fázisba jutottak. Úgy tudni, hogy ugyanarról a sanghaji székhelyű kínai befekterőről van szó, amelyik a nagyobbik részesedést is meg fogja vásárolni.

A repülőtér megvásárlásáért három ázsiai befektető versenyzett egymással. Az üzlet értéke úgy tízmillió euróra becsülhető. Az egykor amerikai katonai légibázisként szolgáló és veszteségesen üzemelő repülőtér a privatizációt követően is milliós nagyságrendben részesülhet majd közpénzekből támogatásban. Brüsszel repülőtér-támogatásokra vonatkozó ajánlásai szerint 2024-ig a repülőteret 50 millió eurós nagyságrendben lehet beruházási és üzemeltetési támogatásban részesíteni.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományi kormányzat ellenzékében lévő CDU azt veti Malu Dreyer miniszterelnök szermére, hogy “irányítása alatt a Nürburgring orosz, Hahn pedig kínai lett”. A Nürburgring 2012-ben ment csődbe és jelenleg Viktor Charitonin orosz gyógyszeripari milliárdos NR Holding befektetési társaságának a birtokában van.

Bevásárolják magukat Franciaországba is

A kínai Fosun befektető társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat 5-10 százalékos részesedés vásárlásáról a síparadicsomokra és élményparkokra szakosodott francia Compagnie des Alpes vendéglátóipari láncban – írja a francia Le Monde hétvégi száma.

A francia állami Caisse des Depots (CDC) pénzintézet 39,54 százalékos tulajdonában lévő Compagnie des Alpes nemzetközi terjeszkedésének finanszírozásához keres befektető partnert.
“Számos lehetséges befektetővel folytatunk tárgyalásokat, nem csak kínaiakkal” – jelentette ki Dominique Marcel a Compagnie des Alpes vezérigazgatója a Le Monde lapnak. Egy belső vállalati forrás ugyanakkor a lapot arról tájékoztatta, hogy a tárgyalások a kínai befektetővel vannak a legelőrehaladottabb fázisban.

Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter még márciusban kijelentette, hogy a CDC-nek nem áll szándékában eladni részesedéséből és feladni az ellenőrzést a Compagnie des Alpes felett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »