Németország nem adja meg magát – mondta a nem minden német állampolgár elnöke

Németország nem adja meg magát az ámokfutóknak és terroristáknak, hanem megmarad szabad és szolidáris társadalomnak – mondta Joachim Gauck német államfő vasárnap Münchenben az előző hét péntekén történt vérengzés áldozatainak emlékére a bajor tartományi törvényhozásban (Landtag) tartott gyászünnepségen.

A szövetségi elnök beszédében hangsúlyozta: a polgárok ugyan “mindent megkövetelhetnek a politikusoktól, amit azok meg tudnak tenni, de soha nem követelhetik, hogy legyenek mindenhatók”, mert sehol a világon nincs tökéletes védelmet nyújtó állam.

Azt viszont meg lehet tenni, és a fenyegetettség folytatódása miatt hozzá is kell szokni, hogy az állam szövetségre lép “az éber és aktív civil társadalommal”. Ez a legjobb biztosíték az ellen, hogy valóra váljon a terroristák és ámokfutók “cinikus számítása” – mondta Joachim Gauck.

A müncheni vérengzés elkövetője 9 embert gyilkolt meg, köztük egy 15 éves magyarországi fiút. Emlékükre ökumenikus istentiszteletet is tartottak vasárnap a bajor tartományi fővárosban.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Lassan Németországnak kell csatlakozni Törökországhoz: tízezrek éltetik Erdogant Kölnben – nem Gauck az elnökük


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »