Németország a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbítását kéri

Németország több más uniós tagállammal együtt a menekültválság miatt felhatalmazást kér az Európai Uniótól a schengeni belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítására – mondta a német belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

A kép illusztráció. / Forrás: mti

Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy német kezdeményezésre több ország belügyminisztere közösen levelet intéz az Európai Bizottsághoz, kérve, hogy a testület javasolja az ideiglenes határellenőrzésre május 12-ig tartó felhatalmazás megújítását. A levelet várhatóan még hétfőn elküldik – mondta a szóvivő. Azt nem közölte, hogy mely tagállamok csatalakoztak a német kezdeményezéshez. Hétvégi német sajtójelentések szerint Németország öt tagállammal, Ausztriával, Belgiummal, Dániával, Franciaországgal és Svédországgal együtt kér hosszabbítást fél évre, november közepéig.

A szóvivő elmondta, hogy az EU-ba érkező menedékkérők száma ugyan jelentősen csökkent, de a schengeni külső határok hatékony ellenőrzése még nem állt helyre teljes mértékben, ezért folytatni kell az ellenőrzést a belső határok azon szakaszain, amelyeken a menekülthullám miatt visszaállították.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: a szövetségi kormány egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy az év végére vissza kell térni a belső határok nyitottságához. Ennek feltétele azonban csak a külső határok ellenőrzésének biztosítása. Az Égei-tengeren húzódó határszakaszon jelentős eredményeket sikerült elérni, de a Földközi-tenger egészét tekintve “van még tennivaló” – mondta.

 

 

MTI

The post Németország a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbítását kéri appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »