Németh Zsolt: új időszámítás kezdődött Európában

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének terrorizmussal kapcsolatos vitáját követően csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Hozzátette: olyan tudatosság ez, mint amely a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követően született meg az Egyesült Államokban. Hozzátette: akkor a “terrorizmus-tudatosság” időszaka következett el az amerikai társadalom minden szintjén, így a törvényhozásban is, amellyel kapcsolatban a képviselő úgy vélekedett: szükséges, hogy ez Európában is gyökeret verjen.

Arra emlékeztetett, hogy a terrorizmus jelensége nem új az európaiak számára sem, hiszen évtizedeken keresztül követtek el merényleteket különböző szélsőséges szervezetek Észak-Írországtól Észak-Spanyolországig.

Napjainkban ugyanakkor újfajta fenyegetettség jelent meg számos biztonságpolitikai kihívást jelentve, amelyek sorában első helyen kell említeni az Európa keleti és déli szomszédságában kialakult háborúkat, valamint az azokkal kapcsolatos migrációt. Egyiket sem lehet leválasztani a terrorszervezetek működésétől – mondta.

A képviselő arról tájékoztatott, hogy az Európa Tanács rendkívüli vita keretében elfogadta a terrorizmusról szóló jelentését, amely kimondja a nemzeti és európai szintű terrorizmus-ellenes központok létrehozásának fontosságát.

A legfontosabb rövid távú kihívás, hogy képesek vagyunk-e nemzeti és összeurópai szinten a terrorizmusellenes együttműködésre és az információ megosztására – tette hozzá.

Németh Zsolt kiemelte, hogy Magyarországon a döntés megszületett, amelynek értelmében a nyár folyamán megkezdi működését a terrorellenes információs központ.

Úgy vélekedett: csak akkor lehet hatékony a nemzeti intézmények munkája, ha létrejön Európa központi információs intézménye is és amely össze tudja hangolni az információmegosztó munkát.

Az Európai Néppárt vezérszónokaként a képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Európa megfelelően tudja erősíteni és szavatolni saját biztonságát, az egyidejűleg fog hatni a migrációs és a terrorizmussal kapcsolatos problémákra, valamint segítheti a fegyveres konfliktusok felszámolását is. “Amilyen komplex a probléma, annyira komplex válaszokat kell tudni adni rá” – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »