Németh Zsolt megérti a soviniszta Porosenkót

Németh Zsolt megérti a soviniszta Porosenkót

Nem igazán zaklatta fel a magyar külügyet Porosenko ordanáré soviniszta nyilatkozata, amely lényegében az ország összes nemzetiségének beolvasztását jelölte meg célként.

Az ukrán elnök szerdán mondta egy díjátadon az alábbi mondatokat, amelyek akár a Román Kommunista Párt 1987-es kongresszusán is elhangozhattak volna. 

„Ukrajnában csak egy állami nyelv volt és lesz, a mi ukrán nyelvünk. A méltóság forradalma és az orosz agresszió elleni harc megmutatta az árát annak, ami minket erre a döntésre sarkallt. (…) Mi az, ami egységessé teszi a nemzetünket, a népünket és az államunkat? A nyelv… És ez nem a politikai műveletek eredménye. Már láttunk eleget ezeknek az önhatalmúlag kikiáltott nyelvvédőknek a manipulációiból, és az Európai Chartával való cinikus manipulációiból, de ezzel nem fogják tudni szétszakítani a társadalmunkat.”

A Ceusescu-díjas gondolatok nem érték el az Orbán „idegenelles” strasbourgi kijelentésein lassan két hete rugózó nemzetközi sajtó, sem Brüsszel, sem Washington ingerküszöbét. A magyar pártok közül is egyedül a Jobbik szólalt meg az ügyben. Szávay István, a párt alelnöke szerint

„a bejelentés lerántja a leplet a nyugat által agyon ajnározott „demokratikus Ukrajna” valódi szándékairól, amely a más nemzetiségű lakosok elnyomására és jogfosztására épül.”

Hírdetés

Egyben felszólította a magyar kormányt, hogy „határozottan álljon ki a kárpátaljai magyarság nyelvi jogai mellett.”

Nos, a jelek szerint a Bem rakparton nem lett feszültebb a hangulat attól, hogy 150 ezer magyart fenyegettek meg anyanyelvük és identitásuk elvételével. Az Origo megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy (azaz 1) mondatban reagált Porosenko szavaira. Ebben n+1-szerre is elismétlik, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete „sem közigazgatásilag, sem nyelvhasználat szempontjából nem változhat hátrányosan.” Arról egy szavuk sincs, hogy az ukrán államfő épp azt jelentette be, hogy szándékai szerint nagyon is változni fog, és nagyon is hátrányosan. 

Németh Zsolt már vállalkozott arra, hogy röviden, de kommentálja az ukrán elnök szavait. Mindannyian jobban jártunk volna, ha nem teszi. Az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke „kétélű fegyvernek” nevezte a botrányos kijelentéseket. Leszögezte ugyan, hogy „Ukrajnának be kell tartania a nemzetközi vállalásait (és ebbe a kisebbségek szabad nyelvhasználata is beletartozik)”, ugyanakkor 

megérti Porosenko-t, mert „a magyar nyelvet mi is védjük, mi is értéknek gondoljuk”.

A hónap legidiótább külpolitikai megnyilatkozásának címe ezennel elkelt, köszönjük szépen a figyelmet, „Ilyen ország nincs” című műsorunk péntek esti adását látták!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »