Német üzleti lap: Merkel arculcsapása az Orbán-Kohl találkozó

Német üzleti lap: Merkel arculcsapása az Orbán-Kohl találkozó

A volt kancellár részéről a magyar miniszterelnök fogadása “arculcsapás” Angela Merkelnek. Helmut Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak – írta kommentárjában a Handelsblatt.

Helmut Kohl / forrás: ajtk.hu

A Handelsblatt című német üzleti lap Orbán Viktor kormányfő és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt Lovaggá ütés Orbánnak címmel.

A szerző, Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor mestere önmaga kedvező fényben történő bemutatásának, és a növekvő hazai elégedetlenség miatt szüksége van “Európa elismerésére”, olyan nagy “csillogást” pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl.

A találkozó a volt német kancellárral “lovaggá ütés Orbán Viktornak” és “arculcsapás” Angela Merkelnek.

Helmut Kohl “éppen az illiberális demokrácia modelljének feltalálóját” tiszteli meg magánfogadással. A találkozó nem meglepetés, mert “Merkel tudja, hogy egykori nevelőapja már régen jóváhagyja Orbán Viktor politikáját, a kerítések idegenellenes politikáját” – tette hozzá a gazdasági napilap szerzője. Hangsúlyozta: Helmut Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy “lemossa riválisát, Merkelt?” – kérdezte.

Kifejtette: Orbán “politikai hittérítőnek tartja magát”, szívesen “exportálná a gazdasági nacionalizmusra és ellenfelei kirekesztésére alapuló »illiberális demokráciáját«”, de e modell ősi származását, történelmi jelentőségét is igazolnia kell ahhoz, hogy tekintélyét növelje a jobboldalon. Ebben “mérföldkő”, ha Helmut Kohl növendékeként állítja be magát. “Kár, hogy Kohl már nem látja át ezt az egyszerű politikai játszmát” – írta a Handelsblatt szerzője.

Forrás: MTI / HVG

The post Német üzleti lap: Merkel arculcsapása az Orbán-Kohl találkozó appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »