Német újságírók: „Az összes újságot el kell olvasni”

Több német újságíró is inkább összességében, mint egyenként tartja kiegyensúlyozottnak a német médiumokat. A kölni szilveszteréjszakával kapcsolatos vádakat viszont mindannyian visszautasítják, szerintük nem arról volt szó, hogy a sajtó el akarta volna hallgatni a támadássorozatot. Az újságírókat arról kérdeztük, szerintük hogy mutatja be a német média a menekültválságot és a migrációt.

A kölni szilveszteréjszaka után Magyarországon sokakban felmerült a kérdés, hogy a sajtó miért nem számolt be rögtön a tömeges szexuális zaklatásról és lopássorozatról, amelyet a kölni dóm és főpályaudvar előtti téren követtek el csoportokba verődött észak-afrikai és a Közel-Keletről származó férfiak, akik több mint ezren lehettek a téren a 2016. január 1-jére virradó éjszakán.

Több sajtótermék január 2-án már írt a támadássorozatról, bár azt akkor még nem közölték, hogy migrációs háttere volt az elkövetőknek. A mainstream sajtóban 4-én, hétfőn vagy még később jelent meg a teljes történet, miközben a közösségi oldalakon már a hétvégén is megjelentek a szemtanúk és áldozatok vallomásai, többek között erre hivatkozva írt az esetről a helyi lap, a Kölner Stadt-Anzeiger.

A német sajtó Németországban kritikákat kapott azért, ahogy az ügyet kezelte. Hans-Peter Friedrich, a Német Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezetője egyenesen „hallgatáskartellről” beszélt, vagyis arról, hogy a mainstream média valamiféle közös megegyezéssel el akarta volna hallgatni az esetet.

A német média visszautasította a vádakat, de azért önkritikát is gyakorolt. A közmédia országos csatornája, a ZDF január 5-én elnézést kért, amiért még az országos botrány kirobbanása után is kimaradtak az esti híradóból a kölni események. Oliver Passek, a ZDF felügyelőbizottságának tagja most is azt mondja: hamarabb kellett volna hozniuk vezető hírként a Kölnről szóló tudósítást, és állítja, hogy tanultak ebből a hibából. Többek között ő is azon a véleményen volt, hogy „minden újságot el kell olvasni”, mert a német médiapiac sokszínű, és összességében kiegyensúlyozott.

Így gondolja a szabadúszó rádiós, Jörg Wagner is, aki szerint a média azért reagált lassabban a kölni eseményekre, mert még nagyon benne volt a köztudatban a Germanwings gépének 2015. márciusi lezuhanása, amiről nagy erőkkel tudósított a német sajtó, megjelent több spekuláció és félinformáció is. Közben megnevezték a gépet halálba vezető pilótát, és cikkek jelentek meg a magánéletéről, például felvételek róla és a házáról, információk a barátnőjéről, szüleiről. A német sajtótanácshoz története során sosem érkezett be annyi panasz, mint akkor, ezért a média is átértékelte a helyzetet, és Wagner szerint ez Köln értékelésére is hatással volt; inkább mindenki ellenőrizni akarta az információkat, mielőtt lép valamit.

Michael Kayser, a BBC németországi tudósítója – aki külön hangsúlyozta, hogy nem a csatorna nevében nyilatkozik, ezért ezt a videóban nem is jelöltük – pedig világossá tette: szerinte szükség van a bevándorlókra Németországban, de egyelőre senki nem tudhatja, hogy van-e ettől félnivalónk vagy sem.

Videónk a Medentreffpunkt Mitteldeutschland (Közép-németországi Médiatalálkozó) médiakonferencián készült májusban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »