Német tankok az orosz határon

Német tankok az orosz határon

A Litvániába telepített NATO  zászlóaljban szolgálatot teljesítő német katonák fegyverzetét Leopard 2 tankokkal egészítik ki, közölte csütörtökön a német védelmi minisztérium képviselője Thomas Frueh a TASS-nak.

Valóban, az a döntés született, hogy tankokat telepítünk a térségbe, de számukat egyenlőre nem közöljük, hozzátéve, hogy a teljes számot az ottani igények határozzák meg.

Korábban a Német védelmi miniszter Ursula von der Leyen azt mondta, hogy Németország célja, hogy küldjön 400-600 fős katonai kontingenst litván szolgálatra.
Mindent egybevetve, a német zászlóalj mintegy 1000 főből fog állni. Várható, hogy Belgium, Luxemburg, Hollandia, Norvégia és Horvátország is küld a fegyveres erőt Litvániába.

A Leopard 2 harckocsit, az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba. Jelenleg a Bundeswehr fő harckocsitípusa. A Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Ezzel a típussal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. Különböző változatai Németország fegyveres erőin kívül más országok hadseregeiben is szolgálatot teljesítenek.

Hírdetés

Két fő sorozata van. Az első sorozat modelljei (a 2A4-ig bezárólag) függőlegesen kialakított toronnyal rendelkeztek, a második sorozatban (a 2A5 és a későbbi változatok) – sok egyéb változtatás mellett – már döntött falú (nyílhegyhez hasonló alakú) tornyot alkalmaztak. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, lövegstabilizátorral, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel (az első járműveknél még fényerősítő készüléket használtak, később infravörös készüléket vezettek be helyettük).

A német védelmi minisztérium 100 darab Leopard 2s harckocsival akarja növelni erejét, így számuk 328 lesz.

Fotó: © EPA / JENS Buettner

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »