Német páncélosok foglalták vissza a felvidéki Fűr és Kürt településeket

A hétvégén nagyszabású hagyományőrző felvonulást és hadijátékot tartottak a Felvidéken. A rendezvény apropóját az adta, hogy pénteken volt a második világháború egyik utolsó, jelentős német támadásnak a 72. évfordulója.

A Südwind hadművelet 1945. február 17-én, a német páncélos csapatok váratlan támadásával indult meg, a csata nyolc napig tartott és jelentős német győzelemmel zárult. A garami hídfő felszámolásával meggátolták a Vörös Hadsereget abban, hogy rövid időn belül a Mátyusföldön át, Érsekújvár-Galánta-Pozsony-Bécs irányába újra támadjanak. Ezzel lehetővé vált a német hadvezetés által tervezett Frühlingserwachen hadművelet megindítása a Balaton térségében.

A hadműveletnek emléket állító rendezvényt két Szlovákiában hivatalosan is bejegyzett hadtörténeti klub, a KVH Carpathia és a KVH Kamocsa szervezte. Előbbi szlovák tagokból áll, míg utóbbi 100%-ig felvidéki klub, minden tagja beszél magyarul. Rajtuk kívül még érkeztek résztvevők Lengyelországból, Csehországból és Magyarországról is. Érdekes információ, hogy az eseményt a Szlovák Hadtörténeti Intézet is támogatta.

A szovjet csapatok hagyományőrzői Csehországból és Magyarországról érkeztek, a 202-es csapat Mosonmagyaróvárról, míg az STHBK Sopronból.

A hétvége talán leglátványosabb része az volt, amikor a különböző német harcjárművekkel felszerelt, teljesen korhű egyenruhába öltözött hagyományőrzők felvonultak a felvidéki Fűr és Kürt települések között. A képeket végignézve tényleg olyan, mintha a 72 évvel ezelőtti eseményeket látná az ember. Az „összecsapások” 5-6 helyszínen két napon át zajlottak.

A „bevetett” járművek közül a féllánctalpas (az Sd.Kfz. 251, OT–810 néven gyártott cseh klónja) egy magánszemély tulajdonában áll, de a KVH Kamocsa tartja rendben. A Steyr 1500A-t, a Swimmwagent és Kübelwagent cseh magányszemélyek birtokolják.

Az Sd.Kfz. 222-es és 223-as Avia alvázra épült replikák. Előbbi a KVH Carpathia míg a 223-as egy lengyel csapat tulajdonát képezi.

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »