Német minisztérium is támogatta a Clinton Alapítványt

Kínos helyzetbe került a német kormány, miután kiderült, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium is szerepelt a Clinton Alapítvány támogatóinak listáján. A dokumentumon feltüntetett “donorok” több millió dollárt adományoztak egyenként a Clinton-família kétes múltú jótékonysági szervezetének.

A német kormányt azzal vádolják, hogy 1-5 millió dollár közötti összeggel támogatta a Clinton Alapítványt, így beleszólt az amerikai elnökválasztás folyamatába.

A Die Welt hétfői cikkében boncolgatta, hogy vajon miért finanszírozták a német adófizetők pénzéből Hillary Clinton elnöki ambícióit.

Felháborodásának először Vera Lengsfeld polgárjogi aktivista és volt CDU-s kereszténydemokrata képviselő adott hangot, aki egy blogbejegyzésében írt arról, hogy “ezek szerint a német adófizetők akaratlanul is a Clinton-kampány támogatói voltak”.

Berlin viszont elutasítja a vádakat. A német kormány szerint az adományt nem az elnökválasztás befolyásolása miatt küldték, a Clinton Alapítvány csupán egy projektpartnerük.

Az alapítvány rossz listára írhatta a minisztériumot?

A dollármilliókat a nemzetközi éghajlat-kezdeményezés két afrikai projektjének finanszírozására költötték. Az alapítvány Kelet-Afrikában próbál honosítani különböző növényfajokat, és úgy tudni, a kenyai és etiópiai projektek idáig problémamentesen működtek.

Hartmut Bäumer, a korrupcióellenes Transparency International szervezet elnökhelyettese szerint a Clinton Alapítvány okolható a félreértésért, mivel ők írták rá tévesen a listára a minisztériumot. Állítása szerint mindkét projekt egy 2014-től 2018-ig tartó hosszútávú kezdeményezés része, és finanszírozásukról nem az amerikai elnökválasztási kampány időszakában döntöttek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »