Német László nagybecskereki megyéspüspök lett a Szent Cirill és Metód püspöki konferencia elnöke

Német László nagybecskereki megyéspüspök lett a Szent Cirill és Metód püspöki konferencia elnöke

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tisztségviselőinek megbízatása lejárt. A testület tavaszi rendes ülésén, március 14–16. között Szabadkán megválasztották az új tisztségviselőket.

A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök, alelnöke Djura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha, titkára pedig Štefković Mirko. A tisztségviselők megbízatása öt évre szól.

Kilenc püspökből áll Szerbia, Montenegró, Koszovó és Macedónia Szent Cirillről és Metódról nevezett nemzetközi püspöki konferenciája. Mint azt Német László nagybecskereki megyéspüspök a Vatikáni Rádiónak elmondta, eredetileg Kapisztrán Szent Jánost szerették volna névadójukként, és szeretnének nemzetivé alakulni, mivel híveik 80 százaléka magyar. Német Lászlót azon alkalomból kérdezték, hogy meghívást kapott az olasz püspöki konferencia tavaszi ülésére.

A nemzetközi püspöki konferenciát 1997-ben alapították, és először a szövetségi Jugoszlávia – Montenegró és Szerbia – püspöki konferenciája volt. Jelenlegi tagjai Szerbia, Macedónia, Montenegró és Koszovó katolikus egyházi vezetői. A konferencia székhelye Belgrádban van. Német László nagybecskereki megyéspüspök eddig a testület főtitkáraként tevékenykedett.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »