Nemes Jeles László: magyar filmet csináltam

Nemes Jeles László: magyar filmet csináltam

Visszatértek Los Angelesből Magyarországra a Saul fia készítői, a film pedig túllépte a 180 ezres nézőszámot. Az Oscar-díj átvétele után Nemes Jeles László és a stáb szerdán nyilatkozott először a sajtónak a Toldi moziban. A budapesti rendkívüli sajtótájékoztatón tapsviharral köszöntötték őket az újságírók.

„Berakjuk egy szép kis vitrinbe, és remélem, nem látjuk mindennap. Inkább jobban érzem magam, hogy megnyertük. Ha már ott voltunk. Ha jól csináljuk, nem fog agyonnyomni minket ez a díj, de bölcsesség kell hozzá, és szerencse. Aztán lehet, hogy nem csinálok egyetlen jó filmet sem ezután” – mondta Nemes Jeles László, aki szerint furcsa érzés volt az Oscar-gálát megélni, módosult tudatállapotként aposztrofálta: „Furcsa dolog történik ilyenkor az agyban. Nem igazán emlékszem arra, mi történt velem, miután a díjat átvettem.”

Röhrig Géza, a film főszereplője nem is tudott bemenni a színházterembe addig, amíg ki nem derült, a Saul fia nyerte meg az idegen nyelvű filmek kategóriáját. „Rengeteg szeretetet, támogatást kaptam az emberektől. A díjátadó előtt úgy éreztem, tizenötmillió ember Sauljaként ülök ott. Puskás Öcsi érezhette így magát, amikor az angoloknak bevarrta a hatodikat” – idézte fel a díjátadó előtti pillanatokat a New Yorkban élő Röhrig Géza, aki szerint az Oscar-díj átadója az idiotizmus orvosi esete. A Lenin-mauzóleum előtt álló em­berekhez hasonlította például a gála önkénteseit, akiknek az a dolguk, hogy egyből leüljenek a sztárok helyére, ha ők felállnak, nehogy foghíjas legyen a nézőtér.

„Ritka és felemelő pillanat volt, amikor a borítékot kinyitották. Az jutott eszembe, hogy megérem-e, amikor Magyarország első, már a rendszerváltás után született miniszterelnökét beiktatják. Vajon ő túl tud-e majd lépni az ideológiai frontvonalakon, fel tud-e majd egy olyan országot építeni, amely sokkal gyakorlatiasabb és kedélyesebb, mint amit ma látunk? Nagyon abba kéne hagyni a mi és ők retorikát. Egymásra vagyunk utalva ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, innen nem megy senki sehová” – hangsúlyozta Röhrig, aki felhívta a figyelmet a porajmosra is, a roma származásúak holokausztjára, amely meglátása szerint olyan téma, amelyről kevesen tudnak.

„Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért” – fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia egyik producere. Az Origo újságírójának kérdésére, hogy szeretett volna-e néhány szót mondani az Oscar átvételekor, Nemes Jeles annyit válaszolt: „Magyar filmet csináltam, úgy érzem, ez eléggé üt.”

Szóba került persze az is, hogy miről is beszélgetett Steven Spielberggel. A Schindler listája rendezője nem is sejtette, hogy filmje után ilyen sokat kell várni egy korszakalkotó holokausztdrámára. Spielberg szerint a Saul fia nagyban hozzájárul a kollektív emlékezethez.

Mint azt már Nemes Jeles László több helyen is nyilatkozta, a következő filmje, az első világháború előtt játszódó Sunset forgatására is együtt marad a Saul fia csapata. A produkcióhoz tavaly nyár óta keresik a szereplőket, de Zabezsinszkij Éva casting director kiemelte, nemcsak amatőröket, hanem profi színészeket is várnak a fővárosból, vidékről és a határon túlról is.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »