Nemcsak a lámpák, a közbeszerzések háttere is homályos

Nemcsak a lámpák, a közbeszerzések háttere is homályos

Az adófizetők helyett a kivitelező céggel fizettesse ki Dunaújváros a közvilágítás-javítás költségét, követeli a Demokratikus Koalíció. A kormánypárti vezetésű város őszre ígér változást, addig a gyalogátjárókon rendőrök segítik az átkelést este. A közvilágítási botránynak erdélyi szála is van – Székelyudvarhelyen évekkel ezelőtt cserélték le a lámpatesteket, ott is sötétebb lett mint előtte volt.

„Az ember fél, hogy leütik” – mondja egy asszony – a közvilágításra panaszkodnak Székelyudvarhelyen. A városvezetés korszerűsített, cserébe sötétebb lett. Az egyik helyi hírportál összehasonlította a régi lámpákat az újakkal. „A fényerejük megfelel az új lámpáknak, annyi a gond velük, hogy a nyaláb, amiben világítanak, fele szűkebb mint a régieknek, tehát az oszlop alatt lehet olvasni is, de tíz méterre tőle nem lát az ember semmit. A másik dolog, ami kicsit olyan mutyi gyanús volt, hogy az új lámpatestek ára megfelelően nagy volt ahhoz, hogy a befektetés – az akkori villanyárak mellett – tizenöt év alatt térüljön meg és nem valószínű, hogy ezek a lámpák 15 évet fogják bírni” – mondja Egyed Ufó Zoltán fotóriporter, az Uh.ro munkatársa.

Dunaújvárosban sem jobb a helyzet a közvilágítás terén. A két városi beruházásban a közös pont K. Szabó Imre, egy vállalkozó, mindkét helyen az ő érdekeltségei végezték a munkát. Dunaújvárosban a Jobbik csalásra gyanakszik, a párt szerint a régi lámpák fényerejét szándékosan alulmérték, hogy a gyengébb, és így olcsóbb izzók nyerjenek a tenderen.

„Ez a fényerősség mérés, amit 2013-ban végeztek ott, a Hunyadi utcában 100 KW-os lámpatesteket vizsgáltak. Na most készült már – úgy tudjuk, hogy K. Szabó Imre közbenjárására – egy fényerősségmérés, amit csatoltak is a pályázathoz, pontosan ebben a Hunyadi utcában, ők pedig már azt mondták, hogy ezek a lámpatestek 70 KW-osak és ehhez képest viszonyítva cserélték ki ők az indukciós lámpatesteket, tehát a 70 KW-os fényerőt vették alapul” – nyilatkozta Pintér Tamás, a Jobbik dunaújvárosi önkormányzati képviselője.

A cégadatbázis szerint a kivitelező Rosettum Kft. mindössze néhány hónappal a pályázat beadása előtt kezdett el világítástechnikával foglalkozni. Az Index értesülése szerint a tendert az dönthette el, hogy K. Szabó Imre cégvezető a város volt fideszes polgármesterének, az energetikai hivatalt vezető Dorkota Lajos alvezérének a jó ismerőse.

K. szabó Imre ügyvédje cáfol:

„– Teljesen szabályszerű közbeszerzés során nyerték el ezt a kiírást, ezt a tendert. És ennek megfelelően végezték el a munkájukat, amit át is vett a városvezetése. Tehát semmiféle probléma itt nincsen. Gondolom valamiféle politikai indíttatás miatt lehetséges, hogy az Index ilyen kijelentéseket tesz.
– Tehát a kivitelező szerint ezek az új, általa felszerelt indukciós lámpatestek megfelelő, jó fényt árasztanak?

– Igen teljesen megfelelő, teljesen jó fényt árasztanak.

Ám úgy tűnik, az önkormányzat mégsem annyira elégedett. Legkésőbb őszre megoldaná a problémákat. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a közvilágítás javítását-fejlesztését ne a város adófizetői pénzből, hanem a cég fizesse. „A károkozóknak kell helytállni akkor, ha kárt okoztak. Ugye itt most elég furcsa lenne, ha azt mondanám, hogy Cserna Gábor úr fizesse ki a lámpacseréknek az árát, de valami ilyesmire gondolok. Tehát aki ezt a szerződést kötötte legalább vállalja el a felelősséget, a politikai felelősséget és mondjon le ez miatt a polgármesteri tisztségéről” – fogalmazott Mezei Zsolt, a DK Fejér megyei választókerületi elnöke.

Jelenleg 66 gyalogos-átkelőhelyen okoz gondot a sötétség, a dunaújvárosiakat még legalább őszig rendőröknek kell átkísérniük a zebrán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »