Nem zavarják a számvevőszéket a jegybank kétes ügyletei

Nem zavarják a számvevőszéket a jegybank kétes ügyletei

Egy tétel kivételével mindent szabályozottan intézett 2015-ös működése során a jegybank – derül ki az Állami Számvevőszék kedden kiadott közleményéből.

Az ÁSZ ellenőrzése kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére, valamint az MNB szanálási hatósági feladataira – és azt is figyelembe vették, hogy a jegybank már végrehajtotta számvevőszék tavalyi kéréseit.

A vizsgálat során ugyanakkor nem foglalkoztak a 260 milliárdnyi közpénzt magánosító alapítványok létrehozásával és azok gazdálkodásával: az ÁSZ csak a jegybanki működést figyelte, amit összességében szabályozottnak talált. Mint írják, a bank irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere megfelelt az elvárásoknak, a belső ellenőrzési szervezet működése is szabályozott és szabályszerű volt.

Az ÁSZ csak a Magyar Kereskedelmi Bank szanálásával kapcsolatban fedezett fel hibát: bár a jegybank szanálási intézkedései 2015-ben megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, az MKB szanálási tervével kapcsolatos tevékenysége nem volt szabályszerű.

A feltárt, de a sajtóközleményben nem részletezett hibákkal kapcsolatban a Számvevőszék Matolcsy György jegybankelnöknek fogalmazott meg egy javaslatot – Matolcsynak pedig 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie a rendezéshez.

A Magyar Nemzet már 2015-ben beszámolt róla, hogy lényegében már akkor eldőlt, kik szerzik majd meg a rossz hitelei miatt szanálásra ítélt bankot – idén áprilisban pedig maga az MKB erősítette meg értesüléseinket. Bejelentésük szerint éppen a jegybank elnökéhez közel állókhoz került a 2016-ban értékesített bank csaknem harmada. A hitelintézet közleménye szerint Matolcsy György mintegy száz unokatestvére közül a „legsikeresebb”, Szemerey Tamás közvetetten 20,19 százaléknyi tulajdonhoz jutott, míg a Matolcsy György által felfedezett egykori jegybanki alelnök, az MKB Bank jelenlegi vezetője, Balog Ádám 9,81 százalékos részt vásárolt a hitelintézetben.

A tranzakció érdekessége, hogy a bank 30 százalékos tulajdonát birtokló Blue Robin Investment tulajdonosát, a Graha Zrt.-t vásárolta meg 2:1 arányban Szemerey Tamás BanKonzultja, illetve Balog Ádám – alig néhány nappal korábban, április 21-én alapított – Promid Invest Zrt.-je.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »