Nem zárhatók azonnal börtönbe a határsértők

Nem zárhatók azonnal börtönbe a határsértők

Az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint nem zárhatók automatikusan börtönbe az állam területére jogellenesen belépő migránsok.

Fontos ítéletet hozott szerdán az unió luxembourgi bírósága, amely a jövőben a hazai ítélkezési gyakorlatra is hatással lehet. A bíróság ugyanis kimondta, hogy ha az európai uniós jog azt írja elő, jogellenes tartózkodás következtében ki kell utasítani az adott személyt, de ezzel párhuzamosan a tagállami belső jog további jogkövetkezményt fűz, akkor a tagállamoknak elsősorban az uniós jogi kötelezettségeiket kell végrehajtaniuk, vagyis először ki kell toloncolniuk, és nem zárhatják börtönbe.

A magyar ítélkezésre is hatással lehet

Mivel hazánkban a múlt év szeptembere óta bűncselekmény az illegális határátlépés, portálunk az ítélet kapcsán megkereste Lattmann Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét, akinél arról érdeklődtünk, milyen hatása lehet a magyarországi ítélkezésre a mostani döntésnek.

A szakértő hangsúlyozta: az ítéletben foglalt értelmezés kötelező ereje természetesen Magyarország esetében is fennáll, itt azzal a következménnyel jár, hogy nem lesz értelme szabadságvesztéssel sújtani a migránsokat, mert előtte ki kell utasítani őket az országból. Az ítélet értelmében ugyanis ha valakit kiutasítanak, akkor azt az illetőnek magától kell teljesítenie, ha nem teszi meg, akkor lehet csak szabadságvesztést alkalmazni vele szemben.

„Így ha adott esetben úgy érkezik valaki Magyarországra, hogy átvágja a határzárat, akkor nem lesz büntethető a szabadságvesztés eszközével” – mutatott rá Lattmann Tamás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »