Nem volt teljesen láthatatlan a Kör nevű szekta

Nem volt teljesen láthatatlan a Kör nevű szekta

A nyárádremeteieket, valamint a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóit, munkatársait is megdöbbentette annak a marosvásárhelyi bűnbandának a létezése, amely szektába toborzott lányokat, akiket szexuálisan kihasználtak, éheztettek és fogva tartottak. 

szini-0605_bA bűnbanda egyik kulcsfigurája a Művészeti Egyetemen dolgozott

Az Eusebiu Sebastian Apostolache vásárhelyi képzőművész által Kör néven alapított szervezet az egyetemen toborzott olyan lányokat, akiket aztán szexuálisan és anyagilag is kizsákmányoltak.
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen éppen hétfőn tartották a tanévnyitót, ottjártunkkor a kis csoportokba verődött diákok és tanárok közül többen a hétvégén leleplezett bűnbanda tevékenységéről beszélgettek. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) vádirata és közleménye szerint ugyanis a szekta egyik kulcsfigurája a felsőoktatási intézmény alkalmazottja, a szexuálisan kihasznált, éheztetett és fogva tartott lányokat pedig az egyetemen toborozták.

A bűnbanda egyik tagja a DIICOT szerint Kelemen „Nusi” Anna, az egyetemen fodrásza, sminkese, aki a lányok beszervezésével foglalkozott. Az ügyészek szerint ő szervezte be saját gyermekét, Birtalan Villőt is, amikor az csak 11 éves volt. A tanévnyitó utáni beszélgetések során lapunknak név nélkül nyilatkozók elmondták, hogy Kelemen „Nusi” Annát július óta nem látták, azóta nem járt be dolgozni, a DIICOT ügyészei ugyanis akkor kezdtek nyomozni a szekta után. Egyesek azt is elmondták, tudomásuk szerint a nő külföldre szökött (ezért jelenhetett meg a sajtóban az, hogy Birtalan Villő szülei külföldön élnek).

Hírdetés

Megtudtuk, a zenész és koreográfus Eusebiu Sebastian Apostolache által vezetett szekta tevékenysége 2008-ig nyúlik vissza, a beszervezéssel vádolt nő azonban vigyázott arra, hogy a művészetis diáklányok közül kiszemelt áldozatokat csak tanulmányaik befejeztével – tehát a mindennapos közösségtől (osztálytársak, tanárok, barátok) elszakadva – vonják be a szektába. A Művészeti Egyetem rektora, Sorin Crişan érdeklődésünkre elmondta, Kelemen Anna még mindig az intézmény alkalmazottja, ellene az intézmény már több mit egy hónappal ezelőtt elkezdte a munkahelyi fegyelmi eljárást. A bűncselekményre vonatkozó vádakról a sajtóból értesült a rektor.

nyaradremete_szekta_1_bA nyárádremetei ház

A szekta által a szexuális szeánszokra használt házak egyike Nyárádremetén található. A helybeliek egyszerűen nem értik, hogyan működhetett egy ilyen szekta a közvetlen közelükben. Mint mondták, az ügy egyik gyanúsítottját, Sinoai Ildikót csendes, visszahúzódó nőnek ismerték, aki a közeli kisboltban és húsüzletben vásárolt leggyakrabban túrót és kolbászt. A nő gyakran vásárolt egy lánnyal, akiről azt állította, hogy egy külföldön élő barátnőjének a lánya. A lányt Apostolachéval is gyakran látták kerékpározni.

A férfit egyébként a helybeliek biciklis bácsiként emlegették, mivel őt gyakran kerékpárral látták. A ház, amelyben tartózkodtak, sokak érdeklődését felkeltette: egyik szomszédnak az tűnt fel, hogy sosem füstöl a kémény, másoknak pedig, hogy a kis házon lévő apró ablakokat még kisebbre cserélték. Idővel elkezdték elbarikádozni magukat, bedeszkázták a kerítéseket, nem lehetett az udvarra se bemenni, és egyre több használaton kívüli autó került az amúgy is kicsi udvarra.

Becsky Borbála klinikai pszichológus, pszichoterapeuta szerint lehetséges, hogy a szekta hálójába került fiatal lányok valamilyen lelki sérülést hoztak magukkal, sérült az apával vagy anyával való viszonyuk. „Ilyen esetekben egy erős függőség alakul ki a befolyásos személy, jelen esetben az úgynevezett guru és a fiatal lányok között. Hipnotikus állapotba kerülnek, amikor manipulálhatók, erősen befolyásolhatók, nem félnek abban az állapotban, és szinte bármit meg lehet tenni velük. Akármilyen furcsán hangzik, olyan ez számukra, mint egy védő burok, amelyben ők biztonságban érzik magukat” – mondta a szakember.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »