Nem volt elég PC, mert felemelte a kezét

Nem volt elég PC, mert felemelte a kezét

Safe space-t, azaz biztonságos teret sértett a 22 éves brit Imogen Wilson, amikor a diáktanács egy találkozóján felemelte a kezét. Majdnem kizárták az eseményről.

Megsértette a biztonságos terekre (safe spaces) vonatkozó szabályokat egy brit egyetemi hallgató, ezért kis híján távoznia kellett egy rendezvényről – számolt be róla a The Telegraph. Imogen Wilson bűne az volt, hogy felemelte a kezét.

A baloldal eszközévé vált

Az Edinburgh Egyetem Hallgatói Szövetségének (EUSA) tudományos ügyekért felelős alelnöke, Wilson a múlt héten történtek után nyilvánosan bírálta is az eljárást: szerinte a biztonságos terekre vonatkozó szabályok kezdenek a baloldaliak eszközeivé válni, amiket akkor vetnek be, ha nem értenek egyet valakivel. Korábban írtunk már róla: több amerikai, illetve nyugat-európai egyetemi kampuszon is biztonságos tereket kívánnak létrehozni a hallgatók, hogy azon belül ne kelljen álláspontjuk megkérdőjelezésével találkozniuk. Állításuk szerint ezzel olyan zaklatásmentes tér létrehozása a céljuk, ahol nyugodtan lehet képviselni egyes értékeket – másokat oda nem beengedve. Ennek jegyében tiltották már le olyan feministák felszólalását is, akik nem elég érzékenyen nyilatkoztak korábban transzszexuális ügyekben.

A 22 éves Wilson múlt héten vett részt a diáktanács ülésén, ahol egy bejelentés szerint nem odaillő kézmozdulatokat tett. A szervezet előírásai szerint a tanácsüléseken a biztonságos terekre vonatkozó szabályokat kell tiszteletben tartani. Ez alapján olyan befogadó, biztonságos teret kell létrehozni, ahol tiltott minden diszkriminatív megszólalás vagy akció. Ilyennek veszik azt is, ha valaki kézmozdulataival egyet nem értését jelzi: szerintük a nézeteltéréseknek csak a vita normál menetén belül szabad megjelenniük.

Politikai akciónak látja, mert nem bojkottálná Izraelt

Wilson szerint karja emelésével jelezte egyet nem értését, mikor valaki felrótta neki, hogy nem válaszolt egy nyílt levélre – ez a tette aztán majdnem végzetesnek bizonyult. Gyorsan tartottak is egy szavazást, el kelljen-e hagynia az alelnöknek a termet. Ezt szerencsére megúszta, harminchárman voltak a maradása, tizennyolcan pedig a távozása mellett. Az alelnök mégsem volt képes visszafogni magát, és ezután egy ponton megrázta a fejét, miközben más beszélt – ez máris egy újabb panaszt ért meg vele szemben. Wilson ezután még azt is állította, hogy szerinte kicsit eltúlozták a dolgot.

A hallgató úgy látta, politikai eszközt vetettek be vele szemben, miután az antiszemitizmus ellen szólalt fel. Mindenesetre szerinte nincs baj a biztonságos terek mögötti alapelképzeléssel, mivel az csak lehetőséget teremt mindenki számára, hogy beleszóljon a vitába. Úgy látja, hogy az elvvel nincs gond, csak a gyakorlat kezd problémássá válni. Wilson elmondta, hogy épp az Izrael elleni bojkottot tárgyalták, ő pedig szenvedélyes beszédben szólalt fel ez ellen, mondván, növelné a kampuszon belül az antiszemitizmust. Szerinte ez nem tetszett a többieknek, így el akarták hallgattatni, és aztán meg is szavazták Izrael bojkottját. Wilson szerint az is jelzi, hogy politikai támadás érte őt, hogy mikor ő a zsidó hallgatók mellett szólalt fel, sokan rázták a fejüket, de akkor mégsem történt semmi.

Egyetérteni sem lehet megfélemlítő módon

Az EUSA szabályai szerint csak az egyetértést kifejező gesztusok engedélyezettek, és csak akkor, amikor ezek a megnyilvánulások egyértelműnek mondhatóak, és nem megfélemlítőek.

Az edinburgh-i egyetem egyik diákja, Charlie Peters mindenesetre petíciót indított a szólásszabadság védelmében, ezt pedig már több mint ezren alá is írták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »