Nem vizsgálja az NMHH az asszonyverős jelenetet

Nincs hatáskörük sem a közszolgálati, sem a kereskedelmi televíziók műsorszerkesztésének befolyásolására – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyílt leveléből, amelyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek címeztek. Ebben azt is írták: nem érkezett megkeresés a köztévé műsorának kivizsgálására. Szél Bernadett, az LMP társelnöke jelezte: nem maradhat következmények nélkül a vizsgálat elmaradása.

A TASZ-nak küldött válaszlevelében Karas Monika, az NMHH elnöke határozottan kijelentette, elítéli a nők bántalmazását és a nők elleni erőszak népszerűsítését, ám csak jogi eszközökkel van lehetőség a hatóság fellépésére, és nem tölthetik be az ízlésrendőrség szerepét. A szerkesztőségünknek is eljuttatott reakció szerint az NMHH Médiatanácsa azért nem vizsgálhatja a kérdéses felvételt, mert a törvény nem ad felhatalmazást a médiaszakmai döntésekbe való beleszólásra, a közmédia ellenőrzését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma látja el. A kuratórium kezdeményezheti a Médiatanács eljárását. „Ilyen felkérés a szóban forgó ügy kapcsán nem érkezett a Médiatanácshoz” – közölte Karas.

Az ominózus felvételen egy betyárnak öltözött szereplő a köztévé munkatársán mutatta be a karikás ostor használatát. Az ostor többször is rácsavarodott a riporternő testére hangos csattanás kíséretében, aki ezen jajongva és kényszeredetten nevetett. A „betyár” a suhintásokat úgy kommentálta, hogy „Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt. Így kell ezt csinálni.” Az MNO-nak nyilatkozó jogász ezzel kapcsolatban azt mondta: a tévé humorkeretbe csomagolva adta el a fizikai és lelki erőszakot. Stummer Vera, a Patent Egyesület munkatársa szerint egy ilyen jelenetet fel sem kellett volna venni, pláne nem bemutatni, de ha már megtörtént, a csatornának egyértelműen el kellett volna határolódni a látottaktól.

Ellentmondás az NMHH-nál

Szél Bernadett már akkor jelezte portálunknak, hogy a felvétel kivizsgálásáért az NMHH-hoz fordult, mivel az elhangzottak megsértették a nőket mint társadalmi csoportot, illetve nemtől és kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát.

Az NMHH mostani érvelése előtt azonban értetlenül áll. Szél Bernadett épp egy sokállomásos, Balaton-kerülő párttúráról tartott hazafelé csütörtök este, amikor sikerült utolérnünk, és elmondása szerint tőlünk értesült először Karas Monika nyilatkozatáról. „Ez nem lehet, képtelenség, hiszen elküldtük a levelet” – kommentálta meglepődötten a történteket, majd hozzátette: ez már csak azért is furcsa, mivel június 29-én, két nappal a panasz elküldése után felhívták az NMHH-t, ahol jelezték: megkapták, regisztrálták, és továbbították a hivatal oldalán feltüntetett, hivatalos címre érkezett e-mailt az illetékesnek. „Ezért is egészen elképesztő a történet, és mivel nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, pénteken az első dolgunk lesz felhívni őket” – közölte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »