Nem választották újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt

Nem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt, a választásokon győztes konzervatív Néppárt(PP) elnökét a spanyol parlament szerda estébe nyúló ülésén.

Az ügyvezető kormányfő saját pártja, a konzervatív Néppárt (PP) 137, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatot szerzett.

Ahhoz, hogy ismét miniszterelnök lehessen, 176 képviselő, a parlament abszolút többségének támogatását kellett volna megkapnia.

Péntek este a parlament megismétli a voksolást, amelyen akkor már egyszerű többség, a szavazásban résztvevő képviselők többségének támogatása kell a győzelemhez.

A miniszterelnök-jelölt a parlamenti vitában azt kérte a második legnagyobb frakcióval rendelkező Spanyol Szocialista Munkáspárttól (PSOE), hogy a második szavazáskor tartózkodással segítse megválasztását, de a baloldali párt főtitkára ezt elutasította. Így arra lehet számítani, hogy Mariano Rajoy pénteken sem kapja meg a többség támogatását.

A törvényi előírásoknak megfelelően, ha két hónapon belül nem sikerül a parlamentnek miniszterelnököt választani, aki megalakítja az új kormányt, az uralkodó feloszlatja a törvényhozást és kiírja az új választásokat, ahogy az idén tavasszal egyszer már megtörtént Spanyolországban.

Júniusban azért rendeztek parlamenti választásokat, mert a spanyol politikai pártok a tavaly decemberi választások után fél évig képtelenek voltak kormányt alakítani.

Mariano Rajoy keddi programbeszédében jelezte: ha sem az első, sem a második voksoláson nem sikerül győzedelmeskednie, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.

A spanyol parlamenti pártok többsége parázs vitában indokolta Mariano Rajoy miniszterelnökké választásának elutasítását

A spanyol parlamenti pártok szónokainak többsége parázs, a személyeskedéstől sem mentes vitában indokolta szerdán a törvényhozásban, hogy miért nem támogatja Mariano Rajoy miniszterelnökké választását.

A szavazást megelőző, egész napos vita során több felszólaló össztüzet zúdított a miniszterelnök-jelöltre, aki kedden délután mondta el programbeszédét a törvényhozásban.

Pedro Sánchez, a második legnagyobb frakcióval rendelkező baloldali Spanyol Szocialista Munkáspárt (PP) főtitkára az ideológiai meggyőződéssel, a választóik iránti elköteleződéssel és az ország jólétével indokolta, hogy nemmel szavaznak a konzervatív kormányfőre.

“Nem támogathatjuk azokat, akikkel szemben állunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Spanyolországnak kormányra van szüksége, de nem egy rossz kormányra. Felrótta Rajoynak az ország államadóságának, valamint az államháztartási hiánynak a növekedését, a szociális megszorításokat, a kialakult társadalmi egyenlőtlenségeket, továbbá a Néppárt körüli korrupciós botrányokat is felemlegette.

Válaszában Mariano Rajoy azt kérte, hogy a szocialista párt a voksolásnál tartózkodjon, engedje kormányt alakítani a konzervatívokat, és ne vigye az országot egy újabb parlamenti választás felé.

“Az egy tréfa, hogy Önök küzdenek a korrupció ellen, miközben Önök a korrupció” – fogalmazott az elutasítás megindokoló felszólalásban Pablo Iglesias, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség főtitkára. Véleménye szerint nem igaz, hogy Spanyolországnak már jól megy, mert károkat okozott a gazdasági válság, amellyel – mint mondta – “az önök európai partnerei és befektetői” jártak jól.

Szavai szerint a hétköznapi emberek számára katasztrófa lenne, ha Rajoy ismét kormányra kerülne, és Pedro Sánchezt sürgette, hogy közösen, a baszk és katalán nacionalista pártokkal keressenek kormányzati alternatívát.

Albert Ribera, a Ciudadanos (Állampolgárok ) nevű liberális középpárt elnöke kifejtette, hogy igen szavazatuk ellenére nem bíznak Rajoyban, támogatásukat azért adják, hogy elkerüljék a parlamenti választások újbóli megismétlését, és feloldják az országot nyolc hónapja bénító politikai patthelyzetet.

“Választani kell a rossz és a kevésbé rossz között” – fogalmazott, kérve a szocialistákat, hogy tegyenek ugyanígy, mert szerinte ellenzékből közösen tudnák kontrollálni a kisebbségi kormányt.

A legkeményebb hangvétellel a nacionalista pártok felszólalói bírálták a miniszterelnök-jelöltet, nem véletlenül, mert az ügyvezető kormányfő programbeszédében Spanyolország nemzeti egységéről szóló paktum elfogadását szorgalmazta.

Joan Tardá, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) politikusa azt firtatta: ha Rajoy biztos abban, hogy a katalánok nem akarnak függetlenséget, miért nem engedi a függetlenségről szóló népszavazás megtartását? “Nem félünk a fenyegetéseiktől” – jelentette ki a függetlenségpárti politikusokkal szemben kilátásba helyezett jogi lépésekre utalva. Ő is megszólította a pódiumról a szocialista párt főtitkárát azzal az ajánlattal, hogy ha támogatja a katalánok referendumát és teljesíti néhány feltételüket, cserébe ők támogatnák miniszterelnökké választását. Ugyanezt vetette fel Francesc Homs, a Katalán Demokrata Párt (PDC) szónoka is.

(Idén márciusban Pedro Sánchez miniszterelnökké választását elutasította a spanyol parlament. A szocialista párt nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket.)

Aitort Esteban, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) parlamenti szóvivője szerint Rajoy nyilvánvalóvá tette, hogy nem érdekli a nacionalisták szavazata. “Ha elismeri, hogy mi baszkok nemzet vagyunk, hívjon” – jegyezte meg.

Mariano Rajoy keddi programbeszédében azt hangsúlyozta: “nem létezik életképes, sem ésszerű alternatívája a kormánynak, amelyet én javasolok. Becsapjuk a spanyolokat, ha azt mondjuk, hogy bármilyen kormány alkalmas a helyzet feloldására. Szilárd, tartós, stabil és megnyugtató, ilyen a kormány, amelyre Spanyolországnak szüksége van”.

Feladatai között prioritásnak nevezte a munkahelyteremtést, amelyben célja, hogy továbbra is évi 500 ezerrel növekedjen a foglalkoztatás, és 2020-ra elérje a 20 milliót.

Ám ez függ attól, hogy meg tudják-e tartani az elért gazdasági növekedést, amely az előző néppárti kormány érdeme – fejtette ki beszédében.

Az ügyvezető kormányfő saját pártja, a konzervatív Néppárt (PP) 137, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatára számíthat. Ahhoz, hogy elnyerje a miniszterelnöki posztot, abszolút többségre, 176 támogatásra lenne szüksége.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »