Nem túl fényes az izlandi kormány jövője

Nem túl fényes az izlandi kormány jövője

Kilép az izlandi kormánykoalícióból az egyik párt, így elképzelhető, hogy kevesebb, mint egy éven belül újabb előre hozott választásokat tarthatnak a szigetországban. A Fényes Jövő nevű izlandi párt a Facebookon jelentette be pénteken, hogy véget vet az együttműködésnek a Bjarni Benediktsson vezette kormánnyal.

A párt a szakítást azzal magyarázta, hogy „súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalmuk” a kormányfő apja körül kipattant botrányt követően.

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy Benediktsson apja még tavaly támogató levelet írt annak érdekében, hogy egy gyerekek molesztálása miatt elítélt régi barátját töröljék a hatóságok a bűnügyi nyilvántartásból. Az akkori igazságügyi miniszter, a Benediktsson vezette Függetlenségi Párthoz tartozó Sigridur Andersen egy ideig próbálta eltitkolni, hogy ki volt a szóban forgó ajánlólevél írója, de végül egy parlamenti bizottság felszólítására kénytelen volt felfedni, hogy a kormányfő apjáról van szó.

Bjarni Benediktsson izlandi kormányfő
Forrás: AFP

Benedikt Sveinsson, a miniszterelnök apja pénteken megerősítette, hogy valóban ő írta az ajánlólevelet egy barátja kérvényének támogatására. Izlandon a bűnügyi nyilvántartásból való törlés egyik feltétele egy közeli baráttól vagy munkatárstól származó ajánlólevél.

Az idén januárban – két hónappal a választások után – létrejött jobbközép koalíciónak mindössze egy szavazatnyi többsége van a parlamentben. A Fényes Jövő bejelentését követően a koalíció harmadik tagja, a Reformpárt szorgalmazta, hogy azonnal írjanak ki új választásokat.

Gudni Johannesson izlandi elnök egyelőre nem kommentálta a kialakult helyzetet, de elemzők szerint egyelőre a jelenlegi kormánykoalíció maradhat a helyén mindaddig, amíg új koalíció nem jön létre, vagy nem írnak ki új választásokat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »