Nem tudták megállítani Trumpot – Cruz feladta

Nem tudták megállítani Trumpot – Cruz feladta

Donald Trump üzletember nagy fölénnyel megnyerte az amerikai elnökválasztási folyamat keretében a Republikánus Párt Indiana államban kedden tartott előválasztását az amerikai média előrejelzése szerint. Így már szinte biztos, hogy a populista milliárdos iparmágnás lesz a republikánusok elnökjelöltje. Az eddigi második Ted Cruz feladta. A demokratáknál Bernie Sanders szenátor legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert.

Trump az 57 küldöttből legalább 45 támogatását megszerezte Indianában. A további mandátumok megoszlása még kérdéses, de az exit pollok szerint a második Ted Cruz szenátor, a harmadik John Kasich ohiói kormányzó lett. Donald Trump győzelme azt is jelenti, hogy nagyon valószínűvé vált: ő képviseli a pártot a novemberi elnökválasztáson.

Pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Beszédét követően rajongói elsírták magukat, ő pedig összeölelkezett családjával és közben lekönyökölte saját feleségét.

„Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, de ez az út most lezárult”

– közölte hallgatóságával Cruz egy indianapolisi pártgyűlésen. Cruz egyébként mindent bevetett: a korábbi elnökjelölt-aspiránst, Carly Fiorinát is beemelte maga mellé alelnökjelöltként, tőle remélte az indianai győzelmet, de nem bizonyult csodafegyvernek. A kampányban republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich ohiói kormányzó maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

Már a párt is elismeri Trump győzelmét

Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. „Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. (…) Megverjük Hillary Clintont” – mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz. Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.

Sanders utolsó esélye

A demokrata párti versengés keretében az indianai előválasztáson – a voksolás utáni prognózisok szerint – Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont. Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegátusok teljes számát illetően.

Az indianai demokraták a szavazatokkal arányosan osztják el a vetélytársak között a nyári elnökjelölő pártkonvenció küldötteit. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi. A többséghez 2383 kell. A szenátor választási kampánya ezzel lélegzethez jutott, miután az előző heti öt előválasztás közül csak egyben győzött.

Az előválasztási kampányban hátra van még több állam, közülük Kalifornia a legfontosabb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »