Nem tudni, kikkel tárgyal a kormány

Nem tudni, kikkel tárgyal a kormány

Három érdek-képviseleti szervezet is levélben kezdeményezte nemrég a nemzetgazdasági miniszternél, hogy kezdődjenek egyeztetések a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitva tartásról – tudtuk meg. Bár Kósa Lajos augusztus közepén azt mondta, hogy már tárgyalnak a részletekről, a legnagyobb szervezetek erről továbbra sem tudnak.

Várhatóan jövő keddre, szeptember 6-ára hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülését, hogy a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitva tartás szabályozásáról egyeztessenek – értesült lapunk. – A tanácskozást több érdek-képviseleti szervezet közösen kezdeményezte nemrég Cseresnyés Péter államtitkárnál, illetve rajta keresztül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél. Az aláírók között volt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek és az egyik munkaadói képviselet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is – mondta a Magyar Nemzetnek Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke kifejtette, az ügyben eddig semmilyen egyeztetés nem volt, és bár időpontot sem tűztek még ki, a jövő keddi ülést többen informálisnak említették. Azért is érdekes, hogy továbbra sincs párbeszéd az ügyben, mert augusztus elején Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, ősszel a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó új szabályozást, és jelenleg is tárgyalnak a részletekről az érdekképviseletekkel. Elhangzott az is, hogy nem állítják vissza ugyan a vasárnapi boltzárat, de akár radikális piacbefolyásoló lépések is jöhetnek. Ehhez képest eddig nem keresték meg hivatalosan sem a 15 ezer aktív tagot tömörítő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét, sem az árbevétel alapján legnagyobb szakmai szervezetet, az Országos Kereskedelmi Szövetséget.

Ellentétek

Sáling József lapunknak azt mondta, hogy nemcsak a vasárnapi nyitva tartással és munkavégzéssel kapcsolatos kérdések kerülhetnek napirendre (a szakszervezet visszahozná vasárnapra a százszázalékos pótlékot, amelyet még a boltzár idején adtak bizonyos esetekben, illetve legalább havi két szabad vasárnapot szeretne a dolgozóknak), hanem a sztrájktörvényről is kellene tárgyalni, illetve a jövő évi bértárgyalásokat is jó lenne elkezdeni. A Magyar Nemzet kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is arról beszélt, hogy bár sok elképzelés megjelent már a vasárnappal, illetve a kiskereskedelem szabályozásával kapcsolatban, semmilyen konkrét koncepcióról nincs tudomása, és a kormány részéről sem kezdeményeztek találkozót. – A szövetség egyébként úgy véli, hogy a kiskereskedelem vasárnapi működésének jelenlegi szabályozásán nem lenne célszerű változtatni – mondta a főtitkár.

Szombati munkavégzés

Túl sok konkrétum egyelőre nem derült ki a tervekről. Kósa Lajos augusztus közepén azt mondta, az egyik elképzelés szerint például kimondanák, hogy a kiskereskedelemben a munkavállalók számára kötelező a vasárnapi munkavégzés, de csak évente meghatározott számban, ez hattól akár húszig is terjedhet. Szerinte beszélni kell a szombati munkavégzésről, ahogy a munkaszüneti napokra és a nemzeti ünnepekre vonatkozó nyitvatartási szabályokról is, ezekre is kiterjed majd a javaslatuk. A változtatásokkal vélhetőleg a multiknak is erős üzenetet akar küldeni a kormány: egyes vélemények szerint így kívánnak ismét a kisebb üzleteknek vagy a hazai láncoknak előnyt adni, ahogy a boltzár esetében is tették, amikor a 200 négyzetméter alattiak nyitva maradhattak vasárnap is.

Olyan elképzelés is előkerült, legalábbis a Népszabadság arról írt korábban, hogy vasárnap fő szabályként délig tarthatnának nyitva az üzletek, utána pedig amelyik nagy bolt délben nem zár be, azzal különadót fizettetnének. A koncepció főként a hazai hátterű, kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne. Az MSZP rögtön jelezte is, ha ezt bevezeti a kormány, újra népszavazásra viszik az ügyet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »